Preglej vse novice

Skupna skrb za priljubljeno zbirališče domačih in tujih obiskovalcev

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Nov koprski mestni park ob Semedelski promenadi je v zgolj slabem letu in pol postal ena bolj priljubljenih točk domačinov, ki jo vse pogosteje obiščejo tudi številni domači in tuji turisti. V času povečanega obiska je ključno, da uporabniki spoštujejo pravila obnašanja, saj bomo le na ta način zagotovili, da bi se v parku vsi počutili varno in udobno ter da bi prostor ostal čist in urejen. S tem namenom sta Mestna občina Koper in Marjetica Koper okrepili nadzor, na določenih mestih pa postavili dodatno signalizacijo, ki bo uporabnike obveščala o pravilnem načinu uporabe te zelene mestne oaze.

Vroči in dolgi poletni dnevi so v Koper privabili številne obiskovalce in turiste, ki radi zahajajo tudi v nov mestni park ob Semedelski promenadi. Čeprav na obrobju parka stoji več obvestilnih tabel, ki obiskovalce seznanjajo s pravili obnašanja, je v času povečanega obiska zaznati več kršitev. V želji, da bi se vsi uporabniki parka počutili prijetno in varno ter da bi zagotovili čist in urejen prostor, sta se koprska občina in Marjetica Koper odločili javnost ponovno obvestiti o pravilni uporabi tega skupnega zelenega prostora.

Ker je park namenjen izključno pešcem, v njem ni prostora za motorna kolesa, kolesa, skiroje, rolke, rolerje oziroma kotalke. Vsa prevozna sredstva lahko obiskovalci v času obiska parka parkirajo na stojalih za kolesa ob vhodu (s Piranske ceste in tržnice) v park.

Posebna pravila veljajo tudi za lastnike psov, ki morajo upoštevati občinske predpise in svoje ljubljenčke po parku voditi s povodcem, izjema je ograjeni del parka, namenjen štirinožnim prijateljem, kjer se lahko ti gibljejo spuščeni. Poleg tega je odgovornost in dolžnost lastnikov, da za svojimi psi poberejo iztrebke, saj javno zelenico uporabljajo tudi drugi, med njimi otroci.

V parku prav tako ni dovoljeno taboriti, kuriti ognja oziroma požigati trave, trgati cvetja, uničevati drevja oziroma grmovja, hraniti živali, odlagati smeti, cigaretnih ogorkov in ostankov hrane ter uživati alkoholne pijače.

Občina uporabnike ob tem še obvešča, da voda v vodometu, jezeru in brzicah ni primerna za kopanje.

O pravilih obnašanja v parku bodo uporabnike odslej obveščali nadzorniki Marjetice Koper in občinski redarji, ki bodo večkrat dnevno prisotni na terenu ter skrbeli za varnost in dobro počutje obiskovalcev. V parku bodo bolj prisotne tudi službe, ki skrbijo za odvoz smeti in urejenost javnih zelenic. Občina bo poleg tega ob vodne elemente postavila dodatne obvestilne table, ki bodo opozarjale, da voda ni primerna za kopanje.

Občanke in občane ter druge uporabnike pozivamo k skrbnemu in odgovornemu ravnanju ter spoštovanju pravil, saj bomo le tako dosegli, da se bo v parku vsak obiskovalec počutil varno in prijetno.

Če uporabniki kljub opozorilom ne bodo spoštovali pravil obnašanja, bodo občinski redarji prisiljeni ukrepati. Predvidena globa za kršitve zgoraj navedenih prepovedi (72. člen Odloka o cestah in javnih površinah https://www.koper.si/wp-content/uploads/2015/09/11—odlok-o-obcinskih-cestah-in-javnih-povrsinah—cistopis—razglas.pdf) za fizične osebe znaša 200 evrov, za pravne osebe, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa 2.000 evrov, pri čemer mora odgovorna oseba podjetja plačati dodatnih 500 evrov.