Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Z naložbami za večjo prometno varnost v zaledju

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Koprska občina nadaljuje izvedbo manjših infrastrukturnih projektov v zaledju, ki bodo ob zaključku med drugim poskrbeli za večjo prometno varnost otrok, boljšo prevoznost cest in več urejenih parkirišč. Veliko naložb bo zaključenih še pred prvim šolskim dnem.

Ker si v koprski občini prizadevajo za še večjo varnost učencev, bodo še pred prvim dnem novega šolskega leta uredili pločnik in prehod za pešce pri Osnovni šoli v Gračišču (na cesti proti Smokvici). Poleg tega bodo na novo uredili parkirišče ob šoli in tam zarisali približno 25 parkirnih mest. Izvajalec je bil v delo uveden pred dnevi, investicija znaša približno 25.000 evrov. V sklopu teh del potekata še asfaltiranje dostopne poti v Kubedu in sanacija manjših poškodb vozišča v Popetrah.

Gradbena dela bodo do konca meseca zaključena tudi v Šalari, kjer občina na Partizanski cesti ureja in sanira površine za pešce, vrednost te investicije je 22.305,92 evra. Delavci bodo pločnik kmalu uredili tudi na 500 metrov dolgem odseku stare Šmarske ceste (spodnji del) in v Elerjih. V naslednjih dneh bodo z odbojno ograjo zavarovali še igrišče Centra Sonček Elerji, prav tako pa uredili razsvetljavo in sanirali javno izlivko.

Mestna občina Koper ureja tudi parkirišči v Pradah, investicija v vrednosti 37.000 evrov bo zaključena do konca meseca. Doslej sta ob in nad igriščem stali makadamski parkirišči, ki pa bosta v kratkem dobili novo preobleko. Površini bodo asfaltirali in na njih zarisali od 40 do 50 parkirnih mest. MOK bo v sodelovanju s KS Bertoki uredila še ekološki otok.

Gradbeni stroji že nekaj časa brnijo v Gabrovici, kjer se že zaključuje sanacija in ureditev 20 metrov dolgega odseka ceste. Ta bo odslej bolj varen in prevozen, saj je občina poskrbela za izgradnjo bankine. Na ta način so delavci utrdili del ceste, ki je domačinom povzročal obilico težav.

Številni infrastrukturni projekti v zaledju pa so že pod streho. Koprska občina je sanirala ploščad pred Krajevno skupnostjo Črni Kal, obnovila poškodovano cestišče in površino na novo asfaltirala, prav tako pa razširila dovoz in za potrebe KS zarisala še štiri parkirna mesta. Hkrati so delavci zaključili sanacijo podpornega zidu v središču Črnega Kala, do konca tedna pa nameravajo asfaltirati del ceste, ki so jo v minulih dneh že razširili. Še ta mesec bo saniran podporni zid v Loki, vrednost te naložbe je 20.700 evrov.

Na kilometer dolgem odseku ceste v Kampelu je občina sanirala manjše, lokalne poškodbe cestišča. Ob tem je tudi preuredila hitrostne ovire, ki so tako bolj varne. Vrednost projekta je približno 45.000 evrov.

Po lanskoletni sanaciji ceste Sv. Anton–Potok, ki je zajemala obnovo najbolj dotrajanega odseka, so delavci pred tedni preplastili še zgornji del omenjene ceste. Poleg tega so v okviru naložbe, ki je znašala nekaj manj kot 43.000 evrov, sanirali in asfaltirali tudi makadamsko dostopno cesto v Potoku, ki je bila zaradi naklona terena ob deževju težko prevozna.