Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Mestna občina Koper načrtuje postavitev zunanje plezalne stene

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V Mestni občini Koper se ob balinarski dvorani in Plezalnem centru Koper obeta nov infrastrukturni podvig, ki se ga bodo razveselili plezalci, plezalke in ljubitelji plezanja. Občina bo v prihodnjem letu postavila zunanjo plezalno steno, ki bo kot prva v Sloveniji združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja.

Slovenska Istra se lahko pohvali z bogato plezalno tradicijo, saj tu domujejo najlepša naravna plezališča, med katerimi je najbolj priljubljena Osapska stena. Ko povežemo naravne danosti koprskega zaledja in obstoječo športno infrastrukturo, dobimo izjemne možnosti za dodaten razvoj plezanja. Potreba po vzpostavitvi zunanje plezalne stene je dodaten zagon dobila z uvrstitvijo plezanja med olimpijske discipline, ki bo prvič v programu na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto, kjer bodo podelili medalje v kombinaciji balvanskega, težavnostnega in hitrostnega plezanja.

Mestna občina Koper kot investitor je idejno zasnovo projekta že potrdila, z javnim razpisom ministrstva pa bo poskušala pridobiti dodatna sredstva za izvedbo projekta. S postavitvijo zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje z že obstoječim balvanskim bo v Sloveniji zaživel prvi plezalni center, ki bo združeval vse tri discipline. Nadgradnja plezalne infrastrukture bo omogočala izvedbo največjih tekmovanj, svetovnega pokala in prispevala k nadaljnjemu razvoju panoge, poleg tega bi Koper lahko postal tudi pripravljalni center za reprezentanco.

Občina si bo prizadevala zaključiti dela še pred odhodom na olimpijske igre, predvidoma med majem in junijem, da bi reprezentančnim tekmovalcem zagotovila ustrezne pogoje za priprave. »Projekt dograditve Plezalnega centra Koper nam zelo veliko pomeni. Končno bomo v Sloveniji pridobili infrastrukturo, ki nam bo omogočala vrhunski trening, nudila možnost gostovanja tekmovanj in izjemno pripomogla k razvoju športne panoge na vseh ravneh. Do zdaj smo za izvajanje treningov veliko potovali v sosednjo Avstrijo, zdaj pa bomo lahko trenirali doma,« se nove pridobitve veseli športni direktor slovenske reprezentance in vodja koprskega centra Plus Climbing Luka Fonda.