Preglej vse novice

Od ponedeljka lahko glasujete za 181 projektnih predlogov naših občanov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V ponedeljek se začne glasovanje o projektnih predlogih, ki so jih v okviru participativnega proračuna Predlagam – odločam/Propongo – decido za leti 2021 in 2022 predlagali občanke in občani. Komisija za participativni proračun je letos v obravnavo prejela 322 predlogov, od katerih jih je na glasovanje uvrstila 181. Izbrani predlogi bodo uradno objavljeni 25. septembra in do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje uvrščeni v predlog proračuna za prihodnji dve leti.

Koprska občina z nadaljevanjem projekta Predlagam – odločam/Propongo – decido izvaja nov participativni proračun, ki bo veljal za proračunski leti 2021 in 2022. Na ta način je tudi letos občanke in občane vključila v proces odločanja o načinu razporejanja in porabe proračunskega dela denarja. Za uresničitev projektov je letno namenila 480 tisoč evrov, ki jih bo enakomerno – po 80 tisoč evrov za vsako – razdelila po posameznih območjih izvajanja projekta. Za obe leti skupaj bo tako namenila 960 tisoč evrov.

Občanke in občani so v prvi fazi oddali 322 projektnih predlogov, ki jih je pregledala komisija za participativni proračun v sestavi Borut Jerman (predsednik), Viljan Tončič, Alenka Čurin Kavre, Igor Marasovič in Matic Primc. Na glasovanje jih je uvrstila 181, o katerih se bodo občanke in občani odločali od 14. do 21. septembra 2020, do polnoči.

Glasujejo lahko vsi občani, ki bodo na dan glasovanja dopolnili vsaj 15 let starosti. Za glasovanje v spletni aplikaciji www.predlagam-odlocam.koper.si bo treba vnesti številko EMŠO in druge predpisane podatke, bo pa v tem časovnem obdobju mogoče glasovati tudi osebno v vložišču MOK ali na sedežih krajevnih skupnosti. Pri glasovanju v vložišču ali na sedežih krajevnih skupnosti bo na lokaciji zagotovljen računalnik z dostopom do glasovalnega dela aplikacije, na voljo bo tudi tehnična pomoč.

Občani in občanke bodo lahko glasovali le za projekte znotraj izbranega območja, pri izbiri pa se bodo morali omejiti na košarico projektnih predlogov, katerih skupna vrednost ne bo presegala zneska 160.000 evrov, ki je zagotovljen za posamično definirano območje participativnega proračuna.

Spletna aplikacija bo 21. septembra ob polnoči onemogočila glasovanje, na podlagi zbranih glasov pa izdelala seznam projektov s številom glasov, ki jih je posamezen projekt prejel.

Komisija bo nato oblikovala prednostni seznam projektnih predlogov, ki ga bo javno objavila 25. septembra. Izbrani projekti bodo do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leti 2021 in 2022.

Več o projektih in načinu glasovanja si lahko preberite na strani www.predlagam-odlocam.koper.si.