Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Za nami je še ena izredno uspešna sezona prihodov potniških ladij

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Z ladjo Amadea, ladjarja Phoenix Reisen, ki je na svojem krovu včeraj v Koper pripeljala nekaj več kot 500 nemških turistov, se je tudi uradno sklenila letošnja izredno uspešna sezona prihodov potniških ladij. Letos je padel tudi nov rekord, z 72 potniškimi ladjami je namreč k nam prišlo kar 115.581 potnikov.

 

Letos smo presegli rekordno število 108.820 potnikov iz leta 2011. Ta sezona je bila rekordna tudi po številu prihodov potniških ladij, saj smo med marcem in novembrom ob potniški terminal privezali kar 78 ladij. Letos jih je bilo sicer nekoliko manj, so pa zato bile večje, bolj prestižne in z več potniki. Več je bilo tudi ladjarjev višjega cenovnega razreda, s katerimi potujejo potniki z višjo kupno močjo. To so ladje ladjarjev Azamara, Silversea, Oceania, Regent Seven Seas, Crystal Cruises in Viking, ki so na svojem krovu gostile predvsem turiste iz Velike Britanije, Nemčije in Severne Amerike.

Letos smo na potniškem terminalu lahko občudovali 24 različnih ladij, kar je največ do zdaj. Največ prihodov sta zabeležili Marella Discovery in Marella Celebration, ladjarja Marella Cruises, ki sta skupaj prišli kar 21-krat, kar pomeni, da smo ju v Kopru gostili praktično vsak teden. Z njima je v Koper priplulo več kot 34.500 potnikov. Tudi tokrat je bilo kar nekaj ladij, ki so k nam priplule prvič (t. i. maiden call), in sicer MSC Lirica, MSC Opera, Marella Discovery, Azamara Pursuit, Mein Schiff 6, Silver Shadow, Celebrity Infinity, Koningsdam ter Princess Iris, zato so jih ob tej priložnosti na krovu obiskali predstavniki lokalne skupnosti in pristanišča ter ladjarja.

Za nami so tudi trije izredno uspešni dogodki Azamazing, ki jih za potnike prestižnih ladij Azamara Club Cruises prireja ladjar Royal Caribbean Cruise Line. Koper jih bo v sezoni 2020 gostil še štiri.

Po dosedanjih najavah v prihodnjem letu pričakujemo nekoliko manjši obisk, v Koper bo namreč priplulo 62 ladij s 93.500 potniki, se pa izrazito povečanje obeta v letu 2021. V prihodnjem letu potniško sezono 7. aprila odpira ladja Viking Sea. Gre za staro znanko, 228 metrov dolgo ladjo ladjarja Viking Cruises, ki bo v Koper pripeljala  850 petičnih potnikov in 470 članov posadke.