Preglej vse novice

Zaščitne maske občankam in občanom bodo delili tudi v krajevnih skupnostih

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Občina je v tem tednu pridobila dodatnih 19.940 zaščitnih mask za enkratno uporabo, ki jih bodo ranljivim skupinam prebivalcev v naslednjih dneh delile posamezne krajevne skupnosti. Pakete mask skupaj z navodili za uporabo zaščitne opreme so včeraj prejeli v vseh 22 krajevnih skupnostih koprske občine, in sicer sorazmerno s številom tamkajšnjih prebivalcev.

 

Z razglasitvijo epidemije se je tudi v koprski občini, ki zagotavlja vstopno točko za odvzem brisov za območje slovenske Istre in Sežane, začel vsakodnevni boj za zagotovitev dovolj zaščitne opreme, ki jih za nemoteno delo potrebujejo zdravstveno osebje, izvajalci socialnih programov in drugi izpostavljeni kadri, za osebno zaščito pred morebitno okužbo pa tudi preostalo prebivalstvo. Ker je bila v prvih tednih dobava zaščitnih mask, rokavic in razkužil otežena in omejena, je občina vso pridobljeno opremo namenjala tistim, ki so bili zaradi narave svojega dela v stiku z ljudmi in tako bolj izpostavljeni morebitni okužbi, pred dnevi pa je prve pakete zaščitne opreme začela deliti tudi med občane.

Minule dni je tako ranljivim skupinam občank in občanom razdelila 6.000 tisoč zaščitnih mask za enkratno uporabo, in sicer v paketih po tri, v tem tednu pa bo prek krajevnih skupnosti med občane podelila dodatnih 19.940 mask. Od tega je 14.750 kirurških mask kupila sama, 5.190 papirnatih mask pa prejela od države. Število paketov zaščitnih mask, ki so jih prejele krajevne skupnosti, je sorazmerno s številom prebivalcev v posamezni krajevni skupnosti. Poleg mask so te prejele tudi navodila za pravilno uporabo zaščitne opreme ter rokavice in razkužila, ki bodo omogočili varno in brezskrbno delitev zaščite občanom.

Glede na to, da krajevne skupnosti najbolje poznajo svoje krajane in njihove potrebe, je občina način in ključ delitve prepustila njihovi presoji. V nekaterih skupnostih so maske začeli deliti že danes, druge bodo to storile še v tem tednu. Občanke in občani naj se za več informacij obrnejo na svoje krajevne skupnosti.

Sicer je občina od razglasitve izrednih razmer do danes skupaj nabavila oziroma dobila in razdelila 97.724 kosov zaščitne opreme in sredstev, od tega 38.450 zaščitnih obraznih mask, 58.224 zaščitnih rokavic, 243 zaščitnih oblek, 59 zaščitnih očal, 721 razkužil za roke in 27 razkužil za umivanje tal. Večji del opreme je namenila zdravstvenemu osebju in za zaščito delavcev, ki so zaradi narave svojega poklica bolj izpostavljeni tveganju za okužbo z novim koronavirusom, del pa je razdelila med društva, zavode in organizacije, izvajalce socialnovarstvenih programov v koprski občini, v katere so vključene ranljive skupine naših občank in občanov. Poleg tega je aktivirala tudi različne proizvajalce in dobavitelje pralnih mask ter društva, ki šivajo zaščitne obrazne maske.

V zadnjem tednu se je ponovno sprostila dobava obraznih mask in druge zaščitne opreme, ki jih lahko občanke in občani kupijo v trgovinah, lekarnah in bencinskih servisih. Prav tako si lahko občanke in občani ustni in nosni predel zaščitijo s šali, rutami ali podobnimi oblikami zaščite, ki v celoti prekrijejo nos in usta.