Preglej vse novice

»Slovenija je in bo ostala pomorska država«

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V soboto, 11. septembra, so na osrednjem mestnem trgu v Kopru s proslavo Mala simfonija Koper proslavili 30. obletnico sprejetja Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije, v katero je država leta 1991 zapisala svojo zavezanost morju. Ob tej priložnosti je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec opomnil, da ostajajo strateške usmeritve resolucije tudi po treh desetletjih prednostni cilj države.

Resolucijo o pomorski usmeritvi Republike Slovenije je tedanja skupščina sprejela marca z željo, da bi nastajajoča država zagotovila čim boljše možnosti za izkoristek vseh prednosti pomorske države. Iz dokumenta izhaja zaveza, da bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena.

Da je vpetost Slovenije v mednarodne prometne tokove z lastnim izhodom na morje ključna prednost slovenskega gospodarstva, je ob tej priložnosti poudaril tudi minister za infrastrukturo RS Jernej Vrtovec. Zbrane je spomnil, da je koprsko pristanišče kljub epidemiji in zaščitnim ukrepom ostalo odprto in še enkrat dokazalo, da upravičeno nosi naziv slovensko okno v svet: »Slovenija je in bo ostala pomorska država«.

Mala simfonija Kopra je po vzoru Simfonije Kopra pred dvema letoma tokrat zazvenela na Titovem trgu in terasi kavarne Loggia v srcu mesta. Koncertni večer v družbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, solistke Eve-Nine Kozmus na flavti in Rezidenčnega ansambla Društva prijateljev glasbe Koper je pričaral nepozabno glasbeno doživetje za občinstvo, pa tudi številne domačine, ki so dogajanje spremljali z nekoliko bolj oddaljenih stojišč izven prizorišča. Občinstvo je prisluhnilo kompozicijam Vivaldija, Čajkovskega, Borodina in Toldràja ter krstni izvedbi kompozicije Last Dance skladateljice Nane Forte.

Navdušenje nad prireditvijo, ki Kopru dajejo novo podobo, je izrazil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Zvokom orkestra in flavte so prisluhnili tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec in predsednica Društva prijateljev glasbe Koper Tatjana Jercog.

Večerni dogodek so poleg Ministrstva za infrastrukturo in Uprave za pomorstvo skupaj organizirali Mestna občina Koper, Luka Koper in Društvo prijateljev glasbe.