Preglej vse novice

Koper kmalu s plezalnim centrom, ki bo združeval vse tri discipline

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Na Bonifiki, ob Plezalnem centru Koper, se kmalu obeta nov infrastrukturni podvig, ki se ga bodo razveselili plezalci in vsi ljubitelji te športne panoge. Občina si želi namreč še letos začeti gradnjo zunanje plezalne stene, ki bo skupaj z obstoječo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Pred dnevi je objavila javno naročilo za izbiro izvajalca del, rok za prijavo se izteče 27. septembra ob 10. uri.

Če gre vse po načrtih, bi se lahko gradnja zunanje plezalne stene začela novembra. Dela bodo trajala šest mesecev, naložba bo sklenjena do poletja 2022. Občina je konec minulega tedna objavila javno naročilo za izbiro izvajalca del (dostopno tukaj), rok za prijavo se izteče 27. septembra ob 10. uri.

V okviru del bo izbrani izvajalec del zgradil plezalno steno, ki bo funkcionalno razdeljena na težavnostno in hitrostno plezanje. Stena bo umeščena ob glavni vhod v Plezalni center Koper na Bonifiki, ki bo tudi smiselno povezoval notranjost objekta z zunanjimi plezalnimi površinami. Večji del nove plezalne stene, ki bo postavljen ob severnovzhodno fasado obstoječega objekta, bo namenjen težavnostnemu plezanju. Sestavljale ga bodo različne plezalne plošče, ki bodo razvrščene v več smeri in nameščene pod različnimi nakloni. Navpične proge za hitrostno plezanje so predvidene na nekoliko odmaknjenem visokem stolpu na levi strani stene. Obe plezalni površini bosta na vrhu povezani z nadstrešnico, ki bo služila za stabilizacijo objekta, hkrati pa bo dobrodošla zaščita pred močnim soncem, dežjem in vetrom.

Z gradnjo zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje bo koprski plezalni center, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. Na ta način bo lahko tudi Koper gostil večja mednarodna plezalna tekmovanja in bo imel možnost postati uradni pripravljalni center za slovensko rezprezentanco, infrastrukturna nadgradnja pa bo tudi sicer omogočala nadaljnji razvoj te izredno priljubljene športne panoge.

Občina je za projekt pridobila nepovratna sredstva Fundacije za šport, in sicer v višini 55.000 evrov.