Zapri
19. 02. 2024 Objavljena stališča do pripomb in predlogov z javne razgrnitve OPN-ja Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Številne naložbe v zaledju že pod streho

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Obnovljeni odseki cest in prehodi za pešce, urejena parkirišča, avtobusno obračališče in novi ekološki otoki so le nekatere od naložb, ki jih je koprska občina v zadnjih mesecih izpeljala v nekaterih mestnih in zalednih krajevnih skupnostih. Med drugim je na table, ki v bližini šol in vrtcev označujejo prehod za pešce, začela nameščati svetlobne odsevnike, prehode za pešce pa barvati v vidnejšo modro-belo kombinacijo.

Koprska občina je še pred začetkom novega šolskega leta zaključila dela v Žusterni. V okviru naložbe, vredne približno 44.000 evrov, je na dovozu na gramozno parkirišče uredila avtobusno obračališče in novo postajališče, hkrati pa preuredila cestni priključek z Istrske ceste na Letoviško pot. Nad obstoječim podhodom je zgradila še hitrostno grbino, na njej zarisala prehod za pešce in kolesarsko pot, ob tem pa uredila pločnik ter tako poskrbela za varno prečkanje ceste.

Gradbena dela je občina zaključila tudi v Šalari na Partizanski cesti, kjer je sanirala in uredila površine za pešce, skupno pa za to investicijo namenila nekaj več kot 22.000 evrov. Delavci so pred tedni uredili tudi pločnik v Elerjih in z odbojno ograjo zavarovali tamkajšnje igrišče Centra Sonček, uredili so še razsvetljavo in sanirali javno izlivko. Nov pločnik in prehod za pešce je občina uredila tudi pri Osnovni šoli v Gračišču (na cesti proti Smokvici). V sklopu investicije, vredne 25.000 evrov, so delavci na novo uredili še parkirišče ob šoli in zarisali 19 parkirnih mest, hkrati pa asfaltirali dostopno pot v Kubedu in sanirali manjše poškodbe vozišča v Popetrah.

Mestna občina Koper je v Pradah uredila kar dve parkirišči v vrednosti 37.000 evrov. Delavci so sanirali površine ob in nad šolskim igriščem ter zarisali 40 parkirnih mest, hkrati pa uredili ekološki otok. Poleti so gradbeni stroji brneli v Gabrovici, kjer je občina sanirala in uredila 20 metrov dolg odsek ceste, ki je od takrat bolj varen in lažje prevozen. Pred kratkim se je zaključila sanacija plazu v Pradah (cesta proti Boninom) in Nad Dolinsko, kjer je občina z gradnjo podpornih zidov utrdila brežino in tako preprečila plazenje zemljine na cestišče. Skupno je MOK za ti naložbi odštela nekaj več kot 40.000 evrov.

Ker si občina prizadeva za varnost otrok, je v bližini šol in vrtcev že postavila svetlobne odsevnike, ki opozarjajo na prehode za pešce. Tudi tem je nekje že nadela testno in bolj opazno modro-belo barvno kombinacijo. Kmalu bodo podobno obarvani tudi drugi prehodi za pešce, ki bodo voznike opozarjali predvsem na prisotnost otrok na vozišču.

Kar 174.000 tisoč sredstev, ki jih bo država povrnila, je koprska občina namenila za stroške vzdrževanja zaradi povečanega nadzora državne meje v tem letu. Občina je obnavljala poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinske poti, urejala dodatno razsvetljavo in druge za varnost občank in občanov z območja KS Rakitovec, KS Gradin, KS Podgorje in KS Šmarje pomembne infrastrukturne projekte.