Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Manjši, a za podeželje pomembni projekti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Tudi v času drugega vala epidemije koronavirusa, ko se je svet spet ustavil, Mestna občina Koper nadaljuje izvedbo manjših infrastrukturnih projektov v zaledju. Gre predvsem za številne naložbe, s katerimi bo občina poskrbela za prometno varnost, boljšo prevoznost cest in urejeno okolico.

V teh dneh je koprska občina začela obnavljati vozišče na dotrajanem odseku ceste, ki iz Boninov pelje proti Pradam. Naložbo bo občina izpeljala fazno, v celoti bo sklenjena v začetku leta 2022. Delavci podjetja ISBE, d. o. o. bodo v prvi fazi sanirali 220 metrov dolg odsek od razcepa za Cerej proti Pradam, za to bo občina namenila 97.000 evrov. Na tem delu bodo cestišče razširili, odstranili njen zgornji ustroj in jo v celoti asfaltirali. V drugi fazi bo občina temeljito obnovila še preostali del cestišča do mostička.

Začela se je tudi obnova ceste skozi dolino Dragonje, v okviru katere bodo delavci preplastili 1,2 kilometra dolg odsek ceste od meje z Občino Piran proti Župančičem. Vrednost naložbe je 95.000 evrov, v naslednjih letih bo občina zagotovila dodatna sredstva za obnovo preostalega dela ceste skozi Dragonjo.

V Čežarjih občina asfaltira približno 300 metrov dolg odsek ceste Na izvir, ki vodi proti Rižani, saj želi ljudem olajšati dostop do domov. Gre za investicijo, ki je vredna 15.000 evrov in jo je tamkajšnja krajevna skupnost izpostavila kot prioritetno. Izvajalec del je podjetje Komus, d. o. o. Obnovljene ceste se bodo v kratkem razveselili tudi na Mejni poti v Žusterni, kjer delavci podjetja Asfalti plus, d. o. o. sanirajo dotrajano vozišče v dolžini 190 metrov. Koprska občina bo s približno 12.500 evrov vredno naložbo občankam in občanom zagotovila varno in bolj prijetno vožnjo, v letu 2021 pa obnovila še preostali del ceste.

Občina bo za naložbo, v kateri bo sanirala spodnji del ceste Bošamarin–Grinjan, ob tem pa poskrbela še za odvodnjavanje, namenila 13.158,71 evra. Cesto bodo preplastili še v Vanganelu pri topolu, ocenjena vrednost je 17.000 evrov, od katerih bo 10.000 evrov prispevala tamkajšnja krajevna skupnost. Dela potekajo tudi na cesti med Hrastovljami in Dolom, kjer bodo za sanacijo vozišča in postavitev betonskih bankin poskrbeli delavci Komusa. Gre za prvo fazo ureditve ceste na tem območju, ki bo občino stala 38.785,35 evra. Hkrati se je začela sanacija 150 metrov dolgega odseka Šmarske ceste, za katero bo MOK namenila 17.262,50 evra.

V Rakitovcu trenutno poteka uvedba v delo, občina bo v sklopu tega projekta uredila javno cesto do čistilne naprave, sanirala številne manjše poškodbe na podpornih zidovih in postavila varnostne ograje. Vrednost naložbe je približno 80.000 evrov.

Poleg naložb v cestne infrastrukture so trenutno v teku tudi številni drugi projekti. MOK je v Šmarjah že začela prvo fazo celostne ureditve območja ob Zadružnem domu, v okviru katere bo uredila nov ekološki otok z urejenimi zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov. V drugi fazi bo na pobudo tamkajšnje krajevne skupnosti preuredila staro transformatorsko postajo, uredila parkirišče, za izvedbo bo namenila 40.000 evrov. Občina bo z 11.500,50 evra vredno naložbo poskrbela tudi za varnost pešcev na Markovcu, saj bo pod Kvedrovo ulico ter med Gozdno potjo in Potjo v gaj sanirala dotrajana stopnišča. Ta bodo po sanaciji in z novo osvetlitvijo bolj varna in dostopna.