Preglej vse novice

Tudi v Kopru poostren nadzor nad parkiranjem na mestih, rezerviranih za invalide

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper se je letos znova pridružila projektu Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide Javne agencije RS za varnost prometa, v okviru katere bo občinsko redarstvo v obdobju 14 dni intenzivno nadziralo razmere na parkirnih mestih, ki so rezervirana za invalide.

 

Na svetu živi 10 odstotkov prebivalstva z neko obliko invalidnosti in ta predstavlja najštevilnejšo manjšinsko skupino v svetu. Vsako leto 3. decembra, zato obeležujemo mednarodni dan invalidov, katerega glavni namen je, v najširši družbi spodbuditi boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v življenje. Ravno s tem namenom so Agencija RS za varnost prometa, Fakulteta za varnostne vede in Mestna občina Ljubljana že pred leti zasnovale projekt Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide, ki so ga podprle Univerztitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Sonček – Zvez društev za cerebralno paralizo Slovenije in Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite ter številne slovenske občine. Med njimi tudi koprska.

Rezultati raziskave, ki jo je opravila Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, so pokazali, da kar 63 odstotkov vseh parkiranih vozil na mestih za invalide ni imelo invalidske izkaznice. Na številnih opazovanih lokacijah je ta delež presegal 70 odstotkov, na nekaterih celo več kot 90 odstotkov. Kar 29 odstotkov voznikov je na mestu za invalide neupravičeno parkiralo tudi takrat, ko so bila v okolici na voljo druga parkirna mesta.

V luči mednarodnega dne se bo tudi Mestna občina Koper pridružila pobudi Javne agencije RS za varnost prometa, v okviru katere bo občinsko redarstvo od 3. decembra 14 dni intenzivno nadziralo razmere na parkirnih mestih, ki so rezervirana za invalide.