Preglej vse novice

Ukrepi za večjo pretočnost prometa v okolici šol

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Zaradi zastojev, ki v jutranjih urah nastajajo na cestah in parkiriščih v okolici šol in vrtcev v koprskem mestnem jedru, bo Mestna občina Koper od jutri najprej s pomočjo upokojencev, potem pa še z usmerjevalnimi tablami, opozarjala na možnost uporabe dodatnih parkirnih mest na parkirišču za bazenom.

Z začetkom novega šolskega leta so prometni zastoji v jutranjih urah veliko bolj pogosti, gneča se pojavlja tako na Piranski cesti v Kopru kot tudi na Cesti Zore Perello – Godina, saj veliko staršev, ki otroke vozijo v tamkajšnja vrtec in šolo, svoja vozila parkira pred šolo oziroma med objektom OŠ Koper in Areno Bonifika.

Mestna občina Koper je v želji razbremeniti površine neposredno ob šoli in sprostiti promet po Piranski cesti že lani za Areno Bonifika zarisala več rezerviranih parkirnih prostorov, ki so namenjeni kratkotrajnemu parkiranju. Starši lahko svoja vozila na njih parkirajo tudi takrat, ko morajo otroke pospremiti v šolo ali vrtec. Dostop do parkirnih prostorov s Piranske ceste bo koprska občina v naslednjih dneh dodatno označila s prometno signalizacijo.

Da bo pot v šolo in domov varna in prijetna, na cesti pa manj gneče, bodo poskrbeli tudi upokojenci, ki bodo opozarjali na uporabo parkirišča ob bazenu. Trije prostovoljci bodo na terenu že jutri, od 7. ure dalje, starši jih bodo zlahka razpoznali, saj bodo nosili odsevne jopiče. Dva bosta stala na vhodu na parkirišče (izvoz iz krožišča na Piranski cesti) in staršem signalizirala, naj uporabijo omenjeno parkirišče, eden bo otroke usmerjal proti šoli oziroma vrtcu.

V prvih dneh novega šolskega leta je več prometa opaziti tudi v bližini Vergerijevega trga, kjer so vrtec Delfino blu in nižji razredi OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio. V neposredni bližini je tudi objekt Zdravstvenega doma Koper, ki ima ravno v jutranjih urah precej obiskovalcev. Da bi staršem in otrokom olajšala prihod v šolo in vrtec ter razbremenila Vergerijev trg, je Mestna občina Koper staršem omogočila, da do 9. ure zjutraj svoja vozila parkirajo na rezerviranih parkirnih mestih (»PROTOKOL«) neposredno ob stavbi občinske uprave. Poleg tega lahko svoja vozila parkirajo tudi na parkirišču ob Severni obvoznici, ki je z Vergerijevega trga dostopno z dvigalom.