Preglej vse novice

V Badaševici zagnali še drugo prezračevalno napravo

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Potem ko so pred tedni na območju Olma zagnali prvo napravo za prezračevanje vode v strugi Badaševice, so delavci podjetja TF Lab minuli konec tedna uspešno namestili in preizkusili še drugo. Obe napravi bosta naslednjih šest mesecev dnevno dodajali kisik v rečno strugo, kar bo preprečilo da se v času nizkega vodostaja in majhnega pretoka vode znova vzpostavijo pogoji za razkroj organskega materiala in nastanek neprijetnih vonjav. 

Prvi napravi za prezračevanje, ki iz struge črpa vodo in jo nato obogateno s kisikom vrača nazaj, se je zdaj pridružila še posebna turbina. Ta deluje nekoliko drugače, saj namesto vode zajema zrak iz površja in ga s posebno tehnologijo razbija v zelo majhne delce, t. i. nanomehurčke, ki jih nato vpihuje v vodo. Manjši zračni delci v vodo prodrejo globlje, poleg tega pa potrebujejo več časa, da dosežejo površino in zato v vodi ostanejo dlje, kar je pri dodajanju kisika izrednega pomena.

Celoten postopek prezračevanja bo trajal predvidoma do oktobra. Vzpostavili so tudi monitoring, s katerim bodo vsak drugi dan preverjali količine kisika v vodi, njen PH ter merili temperaturo vode in zraka.