Preglej vse novice

V Hiši kulture odprli prvo vaško knjižnico

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in knjigarna Libris so včeraj odprli vrata prve vaške knjižnice v slovenski Istri. Hiša kulture v Sv. Antonu, ki jo že zdaj polnijo številne kulturne vsebine, je tako na široko odprla vrata svetu besed.

Hiša kulture v Sv. Antonu je včeraj dobila novo vsebino, vrata je namreč odprla vaška knjižnica. Knjižne police sta napolnili založba Libris in osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, želijo pa si, da bi knjižno zbirko dopolnjevali tudi s knjižnimi darili krajank in krajanov, zlasti knjig s področja domoznanstva in otroške literature. »Poklonili smo več kot tisoč knjig in veseli me, da knjižnico odpiramo ravno na dan, ko se je pred 106 leti rodil pesnik Alojz Kocjančič,« je povedala direktorica Librisa Ingrid Celestina. Direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco je poudaril, da je ta pridobitev velik korak k vaški knjižnici. »Po podeželju je sicer več let vozil bibliobus, danes pa lahko rečem, da smo postavili temeljni kamen knjižnične dejavnosti na podeželju, in upam, da bo v prihodnosti Sv. Anton dobil tudi svojo krajevno knjižnico.«

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan se je zahvalil vsem, ki so prispevali k razvoju ideje o vaški knjižnici, mlade pa pozval, naj berejo in pišejo, da bomo v prihodnosti lahko na knjižne police uvrstili njihova dela. Nove pridobitve se je razveselil tudi predsednik sveta Krajevne skupnosti Sv. Anton Bogdan Kavrečič: »Ob množični uporabi digitalnih medijev se ljudje vse manj družijo, zato je odprtje knjižnice še toliko pomembnejše. Prepričan sem, da bo to postal kraj druženja, in si želim, da bi ljudje prinašali knjižne darove.« Ob tem je dodal, da bo svet Krajevne skupnosti Sv. Anton poskrbel, da bo knjižnica dobila dela avtorjev iz našega okolja.

Kulturni program so obogatili učenke in učenci ter Mladinski pevski zbor Osnovne šole Elvire Vatovec Prade, podružnica Sv. Anton, obiskovalke in obiskovalci pa so si lahko ogledali še razstavo del, ki so jih pripravili ustvarjalci delavnic Hiše kulture.