Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V letu Vladimirja Lovca krstna izvedba Koprske simfonije

Kategorija: Splošno
Datum objave:

 

Društvo prijateljev glasbe, Glasbena šola Koper, Mestna občina Koper in Zavod lepih umetnosti bodo v spomin na življenje in bogat ustvarjalni opus skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista Vladimirja Lovca v letu, ko obeležujemo 100. obletnico njegova rojstva, soorganizirali vrsto koncertov, razstav in publikacij. Javnost bo ob tej priložnosti lahko prvič prisluhnila avtobiografskemu delu Koprska simfonija, ki ga je avtor posvetil mestu Koper.

Vladimir Lovec je bil vsestransko dejavna glasbena osebnost, eden od pionirjev glasbenega izobraževanja in koncertne dejavnosti v novejšem poglavju zgodovine mesta Koper. Ker si sam ni prizadeval za priznanje lastnega dela in dosežkov, so si na pobudo skladatelja in klavirskega pedagoga Bojana Glavine to nalogo zadali v Zavodu lepih umetnosti.

»Lovec je bil vsestranski glasbenik, ki je pomembno zaznamoval glasbeno izobraževanje in kulturno življenje na Primorskem, zlasti pa v Kopru, kjer je živel 40 let, vendar njegovo delo do zdaj ni bilo dovolj prepoznano in ustrezno ovrednoteno,« je na novinarski konferenci v Pretorski palači v Kopru povedala producentka projekta in direktorica Zavoda lepih umetnosti Helena Filipčič Gardina. Da bi njegova dela približali glasbenikom in glasbenim raziskovalcem, predvsem pa da bi strokovno javnost spodbudili k proučevanju Vladimirja Lovca, so se lotili katalogizacije in digitalizacije njegovih muzikalij.

V naslednjih mesecih bo njegova glasba zaživela tudi na koncertnih odrih. Med desetimi koncerti, ki jih bodo v okviru projekta organizirali, je eden vidnejših zagotovo prireditev Simfonija Kopra, na kateri bo javnost lahko prisluhnila krstni izvedbi Koprske simfonije, posvečeni mestu Koper.

Vladimirju Lovcu se bodo na poseben način poklonili tudi v Glasbeni šoli Koper, na kateri je ta ravnateljeval kar 13 let. Izdali bodo obsežno izdajo zgodnjih klavirskih del, v svojih prostorih pa gostili razstavo, ki jo pripravljata Vanja Gregorič in Marija Gombač. Kot je poudaril ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik, so v glasbeni šoli ponosni na njegove dosežke, njemu v čast je poimenovan tudi njihov simfonični orkester.

Da je bil Lovec pomemben povezovalec glasbene kulture in kulture mesta nasploh, je prepričana tudi predsednica Društva prijateljev glasbe Tatjana Jercog. Prve aktivnosti načrtujejo že 3. marca, ko bodo na koncertu cikla Amabile zaigrali eno njegovo skladbo za violončelo in klavir, tem pa bosta v aprilu in maju sledila še po dva koncerta. Na dan njegovega rojstva, 6. aprila, ko bo tudi uradni začetek obeležitve 100. obletnice jubileja Vladimirja Lovca, bodo številni klavirski pedagogi predstavili novo izdajo klavirskih del in v živo odigrali nekatere njegove skladbe.

Nanj so ponosni tudi v koprski občini, kjer so leto 2022 tudi uradno razglasili za leto Vladimirja Lovca. Ob tem je prvi mož koprske občine Aleš Bržan dejal, da je njegov ustvarjalni opus kulturna zapuščina, za katero ne želimo, da bi bila zapuščena, ampak slišana daleč naokrog.