Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V teku je rekonstrukcija pločnika na Šmarski cesti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Minuli mesec so na spodnjem delu stare Šmarske ceste, med križiščem pri Dinosu in koncem strnjene pozidave, zabrneli gradbeni stroji. Mestna občina Koper je začela rekonstrukcijo pločnika in zarisovanje nove talne prometne signalizacije, s čimer želi povečati varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Dela bo izvajalo podjetje Asfalti plus, d. o. o. iz Pivke. Če bo šlo vse po načrtih, bo naložba v vrednosti 107.445,55 evra sklenjena do konca leta.

V okviru naložbe bo izbrani izvajalec del podjetje Asfalti plus, d. o. o. iz Pivke z rekonstrukcijo 585 metrov dolgega pločnika širine 1,5 metra ob cesti Šalara–Gažon–križišče Šmarje zagotovil varnost in preglednost okolice. Cesto v tej dolžini bodo zato ustrezno zožili in na novo zarisali talno prometno signalizacijo. Skladno s sklenjeno pogodbo so bila izvedena pripravljalna dela na območju gradbišča, v prvi fazi je izvajalec že zarezal in odstranil del asfalta. Konkretnejše posege v okviru naložbe, ki predvidevajo tudi ureditev potrebnih vkopov in nasipov, nosilne konstrukcije vozišče ter izvedbo lokalnih ukrepov odvodnjavanja, bo izvajalec izpeljal v naslednjih tednih. Koprska občina bo s 107.445,55 evra vredno naložbo občankam in občanom zagotovila boljšo prometno varnost, saj ima Šmarska cesta tudi značaj šolske poti. Če bodo dela potekala po zastavljenih načrtih, bo naložba sklenjena do konca leta.

Občina je sicer že v preteklosti izvedla nekaj investicijskih in rekonstrukcijskih del na Šmarski cesti, po kateri se dnevno vozijo številni prebivalci tega območja. Da bi izboljšala prometno varnost in pretočnost prometa, je že v letu 2018 sanirala nekaj večjih posedkov ceste v bližini gasilskega poligona, v okviru rednega vzdrževanja pa temeljito očistila nekatere koritnice in prepuste vzdolž celotne trase. Lani je obnovila tudi 130 metrov dolg odsek ceste, ki je bil zaradi poškodb in dotrajanosti najbolj potreben sanacije, in sanirala podporni zid. Ker je Šmarska cesta vse bolj priljubljena med rekreativnimi in profesionalnimi kolesarji, občina preučuje tudi možnost umestitve kolesarske steze.