Preglej vse novice

Veličastne švicarske orgle bodo domovale v Kopru

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Župnija Koper je v mesecu oktobru 2017 oddala prijavo na razpis za dodelitev orgel, ki se umikajo iz znane koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu in pripravila ustrezne načrte umestitve v koprsko stolnico.

Novica se je izjemno hitro razširila med ljubitelji po družabnih omrežjih v tujini, saj gre za poznan instrument, ki je bil velikokrat uporabljen za snemanje orgelske glasbe s strani največjih organistov. V Zürichu, kjer so tudi s podpisovanjem peticije za ohranitev instrumenta, nasprotovali umiku iz dvorane Tonhalle, je javnost z naklonjenostjo sprejela odločitev o izbiri Kopra za prihodnje domovanje švicarskih orgel.

Ključna elementa, ki sta bila podlaga za odločitev, sta bila široka podpora vlogi s strani številnih inštitucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega izobraževanja, poustvarjanja in organizacije glasbenih dogodkov in aktivna vključitev in podpora projektu s strani Mestne občine Koper.

Orgle, ki sta jih leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer v skladu z načrti znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, so velikostnega in kakovostnega razreda orgel Gallusove dvorane Cankarjevega doma in bodo največje cerkvene orgle v Sloveniji. Maestro Guillou bo tudi v kratkem obiskal Koper in sodeloval pri pripravi zahtev za izvajalca ponovne postavitve.

Postavitev v koprsko stolnico bo zahtevna in vključuje gradnjo novega pevskega kora, izvedba je predvidena do konca leta 2020.