Dvori

Na samem koncu Movraške vale, le nekaj sto metrov od hrvaške meje, se pod skalno vzpetino Stražnico (493 m) stiska vasica Dvori.

Nahaja se ob stranski poti, ki se okoli 500 m zahodno od tod odcepi od podeželske ceste Movraž-Buzet. Po ljudskem izročilu so nekoč na tem področju Movražani pasli svoje ovce. Sčasoma so si ob teh pašnikih postavili ovčje hleve, kasneje pa so se tukaj tudi sami naselili.

Prvemu ognjišču je sledilo drugo, drugemu dimniku tretji in tako naprej, do srednjevelike vaške skupnosti z imenom – Dvori.

Danes so v Dvorih naseljene le tri družine, ostala bivališča služijo za vikende oziroma oddih meščanov iz Kopra in drugod.

Tik pred vstopom v vas stoji zanimiv sakralni objekt, kamnita kapelica, pred katero sta domiselno postavljena dva večja oglata kamna; počivališče za nekoč utrujenega popotnika, kjer si je lahko upehan od prašnih poti vsaj malo oddahnil in si za silo ‘privezal dušo’…

V današnjem ‘centru’ Dvorov pa je opaziti sodobna prevozna sredstva, ne manjka tudi športnih naprav, ob katerih se lahko tukajšna mladina ‘da duška’ v igrah z žogo. A na podeželju je le malo časa za igro, veliko je potrebno postoriti, mnogo kmečkih del opraviti v hlevu, na hišnih dvoriščih, da vas lahko naprej živi.

Za svoje preživetje so prebivalci Dvorov nujno potrebovali vodo. Nad vasjo so naredili velik zbiralnik, iz katerega teče voda po ceveh do velikega vaškega vodnjaka. Čeprav je v Dvore danes speljan tudi vodovod, stari vodnjak še vedno služi svojemu prvotnemu namenu.

Znani priimki v Dvorih so Rakar, Gregorič, Veljak, Grdina.

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb. 68 86 75 36 30 31 25

Prostorski okoliš 0224.