Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Vlada sprejela prepoved prodaje blaga in storitev

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Danes ob polnoči bo v veljavo stopil odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ta do nadaljnjega onemogoča izvajanje vseh blagovnih in storitvenih dejavnosti, z izjemo trgovin z živili, lekarn, prodajaln z medicinskimi pripomočki, bank, pošte in drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti ter zdravja. Rigorozni ukrepi so edini način, da zajezimo širjenje okužbe med ljudmi, je prepričan koprski župan Aleš Bržan, ki občanke in občane znova poziva: »Ostanite doma, omejite druženje, bodimo odgovorni za svoje zdravje in zdravje naše skupnosti«.

Z odlokom bo začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Začasna prepoved ne velja za prodajo blaga in storitev potrošnikom na daljavo, prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinske servise, banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Iz začasne prepovedi so prav tako izvzete tudi vse oblike ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki so ali še bodo kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih je ali jih še bo Vlada Republike Slovenije sprejela zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti navedenega odloka Vlade Republike Slovenije izdal priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.