Preglej vse novice

Vlada z današnjim dnem dovoli odprtje knjižnic, muzejev in galerij

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Vlada je včeraj omilila še nekatere ukrepe, po novem so tako z današnjim dnem dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve, znova so lahko odprte knjižnice, galerije in muzeji. Ob tem občanke in občane obveščamo, da je Pokrajinski muzej Koper svoja vrata odprl danes ob 11. uri, do konca prvomajskih praznikov bo vstop brezplačen, medtem ko bo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper še v tem tednu opravljala interventne storitve, ki jih je vzpostavila v času karantene.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerimi se od danes dalje ponovno lahko opravljajo storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve, znova bodo lahko odprte knjižnice, galerije in muzeji, po prvomajskih praznikih pa bodo dovoljeni tudi strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev in storitve na področjih fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe možno preprečiti oziroma zmanjšati na minimum.

Med dovoljene je Vlada RS znova uvrstila storitve na področju tekstilne, usnjarske in obutvene dejavnosti. Tekstilna dejavnost zajema izdelavo pletenin, tekstilij, oblačil, kvačkanih materialov, spodnjega perila, nogavic tehničnih tekstilij in šivanje delovnih oblačil, šiviljska popravila, šivanje izdelkov, ki niso oblačila, šiviljska popravila. Tudi pri izdelavi oblačil po meri je stik s potrošnikom minimalen. Enako velja za usnjarsko in obutveno dejavnost, ki zajema proizvodnjo usnja in izdelave usnjenih in sorodnih izdelkov, strojenje in dodelavo usnja in krzna, potovalne galanterije, proizvodnjo obutve, oblačil in popravil in usnjene galanterije. Gre za sprostitev storitev čevljarskih, torbarskih, krznarskih storitev, med katerimi so storitve, ki se izvajajo na obrtni način. Ker pogosto, zlasti čevljarji, hkrati ponujajo storitev izdelave ključev, se tem storitvam dodaja tudi izdelava ključev.

Sproščajo se tudi storitve, kjer je stik s potrošniki minimalen, vendar gre za storitve, ki so potrebne za delovanje javnih služb, ki se postopno sproščajo, kot so uradi in upravne enote, postopno sproščanje na področju šolstva (matura) itd. Med te storitve država šteje storitve na področju fotografske dejavnosti in fotokopiranje. Dodaja še urarstvo in zlatarstvo, ki se izvajata na obrtni način in je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov, ki vključuje ličenje, manikuro, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak, je Vlada RS vključila tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki, pa zaradi večje možnosti okužbe še vedno ostajajo zaprte.