Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Vse najboljše, Slovenija, za 30. rojstni dan!

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Župani občin slovenske Istre so 30. obletnico slovenske državnosti obeležili v Avditoriju Portorož v sodelovanju z Gledališčem Koper, Avditorijem Portorož in Univerzo na Primorskem. Vizija kulturno-znanstvenega medobčinskega sodelovanja županov slovenske Istre se je s premierno uprizoritvijo Krsta pri Savici Gledališča Koper in z znanstvenim simpozijem v dopoldanskem času uresničila. Vabljene goste je s slavnostnim nagovorom ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije počastil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Občine Piran, Izola, Koper in Ankaran so se odločile, da bodo letošnjo 30. obletnico dneva državnosti obeležile s skupno proslavo in tako znova potrdile svojo neizmerno željo po enotnosti tega prostora. Skupna prizadevanja obalnih županov na različnih področjih predstavljajo odlično izhodišče za nadaljnji razvoj slovenske Istre in so hkrati dragocen zgled sodelovanja in povezovanja vsej Sloveniji. Slavnostnega dogodka se je na povabilo županov udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je kot slavnostni govornik znova poudaril, kako pomembno je za nas Slovence, da se medsebojno razumemo, da smo povezani in enotni.

Ob tem je spomnil na dogodke pred tridesetimi leti in vseljudsko enotnost, ki je zaznamovala tedanji čas. Poudaril je, da je bila takšna vseljudska enotnost plod političnega sodelovanja, ki je navdihnilo ljudi. »Imeli smo srečo, da se je tedanja oblast odločila, da se zavzame za en skupen cilj – ustanovitev lastne države,« je še dejal in dodal, da so bile razlike med nami tudi takrat, vendar smo razumeli, da enotni obstanemo, razklani pa propademo.

Tudi sicer so bili povezovanje, sodelovanje in medsebojno spoštovanje kot vrednote rdeča nit sinočnjega dogajanja v Avditoriju Portorož, ki ga je zaznamovala premierna uprizoritev predstave Krst pri Savici Gledališča Koper. Ta nacionalni ep namreč razgalja slovensko identiteto razdvojenosti, obenem pa vsem tistim, ki dvomijo o složni in enotni Sloveniji, daje možnost vnovičnega razmisleka o tem, ali si želijo biti pasivni ali aktivni državljani in državljanke. Visok jubilej naše države predstavlja tudi pomembno izhodišče za temeljito revizijo dosedanjih dosežkov in snovanje strategije boljše prihodnosti. Župani štirih občin v okviru združenja P. I. K. A. sodelujejo na različnih področjih, imajo občasno različna mnenja, a vztrajno in z dialogom iščejo nove smernice ter poti do skupnega cilja. Iz njihovih prizadevanj izhajajo številne usmeritve, naj gre za sprejem istrske kulturne strategije, ustrezno prometno povezanost priobalnega ozemlja ali željo po vzpostavitvi alternativnega vodnega vira za slovensko Istro.

Ob tej priložnosti je župan Občine Piran Đenio Zadković v imenu koordinacije županov P. I. K. A. povedal: »Drage državljanke in državljani, junaki sodobnega sveta so aktivni deležniki v svoji družbi, kjer soustvarjajo boljše pogoje za širšo skupnost, se borijo za svoje ideale in ne posegajo po pravicah sodržavljank in sodržavljanov. Prav takšno Slovenijo si želim doživeti in v njej živeti. Draga Slovenija, iz srca vse najboljše za 30. rojstni dan!«