Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Začenja se gradnja kanalizacije na območju Kolombana in Ankarana

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Prihodnji teden bo zaživelo prvo gradbišče projekta Čisto za Koper in Ankaran, v okviru katerega bosta Mestna občina Koper in Občina Ankaran na poselitvenih območjih Bertoki, Škofije in Hrvatini zgradili manjkajoči del kanalizacijskega omrežja in nanj priključili skoraj 2.000 prebivalcev. Začetek del bosta z zakopom lopate simbolično naznanila župana obeh občin, v času del bo Pot na Brido od hišne številke 8 v Ankaranu do Kolombana zaprta za promet.

Gradnja manjkajočega dela kanalizacijskega omrežja, ki jo bosta na poselitvenih območjih Bertoki, Škofije in Hrvatini občini izvajali v okviru projekta Čisto za Koper in Ankaran, se bo začela v Ankaranu. Gradbišče bodo odprli v četrtek, 24. februarja, ob 10. uri bosta gradnjo pospremila župana Aleš Bržan in Gregor Strmčnik, ki bosta ob tej priložnosti javnosti predstavila več informacij o projektu. Ta dan bo zaživela tudi posebna spletna stran, na kateri bodo zbrane vse ključne informacije o projektu, poteku del in aktualnih zaporah cest.

Zaradi del bo od četrtka, 24. februarja, popolna zapora Poti na Brido, in sicer od hišne številke 8 v Ankaranu do Kolombana (MOK). Dostop za stanovalce bo nemoten, obvoz bo urejen po cesti za Hrvatine in skozi Kolomban. Zapora bo trajala predvidoma do 6. junija, in sicer vsak dan od ponedeljka do sobote od 8. do 17. ure.

Mestna občina Koper in Občina Ankaran bosta v okviru naložbe zgradili 25 kilometrov fekalne in nekaj manj kot štiri kilometre meteorne kanalizacije, 14 črpališč in del nadomestnega vodovoda. Po zaključeni naložbi bo ukinjenih skupno 378 greznic in 81 malih komunalnih čistilnih naprav, na javno kanalizacijsko omrežje pa priključenih dodatnih 1.657 prebivalcev in 497 enot dejavnosti. S tem bo na vseh treh poselitvenih območjih dosežena 98-odstotna pokritost s kanalizacijskim omrežjem.

Naložba je v celoti ocenjena na 15.780.378,91 evra, od katerih sta občini pridobili 7.278.501,14 evra nepovratnih kohezijskih sredstev in 1.284.440,86 evra sredstev državnega proračuna, razliko v višini 7.217.436,91 evra pa bosta krili sami (koprska 6.781.154,67 evra, ankaranska pa 436.282,24 evra).

Občini sta za projekt, ki bo trajal dobri dve leti, pridobili 14 gradbenih dovoljenj, dela bo izvajalo na razpisu izbrano gradbeno podjetje Ginex International, d. o. o. v skupnem nastopu z GMW, d. o. o.