Preglej vse novice

Začenja se hortikulturno urejanje trga nad Parkirno hišo Belveder

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Dolga leta degradiran Muzejski trg počasi dobiva svojo novo preobleko. Danes je Mestna občina Koper v sklopu hortikulturne ureditve parka nad Parkirno hišo Belveder začela postavljati rastlinje, s katerim bo zagotovila dodatno ozelenitev javnih površin, namenjenih druženju in aktivnemu preživljanju prostega časa. Dela bodo po načrtih potekala tri tedne, nove elemente pa bo park pridobival vse do končne ureditve predvidoma jeseni.

Da so drevesa v mestu izredno dragocena, saj proizvajajo kisik, izboljšujejo kakovost zraka, dušijo hrup, povečujejo kakovost bivanja v mestih in ne nazadnje ugodno vplivajo na podnebne spremembe, so spoznale že številne evropske države, ki s sajenjem dreves intenzivno preurejajo mestne trge in ulice v človeku bolj prijazen ekosistem.

Kako pomembne so zelene površine v našem vsakdanjem življenju, se pogosto zavemo šele, ko jih je v okolju premalo, zato je Mestna občina Koper pri snovanju nove naložbe prisluhnila željam krajank in krajanov ter dokazala, da imajo lahko tudi infrastrukturne pridobitve človeški obraz. V sodelovanju z idejnim snovalcem projekta studiem Marasovic arhitekti je danes začela hortikulturno urejanje parka, s čimer bo Muzejski trg jeseni dobil lepšo, prijaznejšo in sodobnejšo podobo. S postavitvijo 51 dreves in nekaj več kot 2.000 grmovnic želi doseči vzdušje domačnosti, v katerem se bodo zadrževale različne generacije, saj bo park v novi preobleki omogočal različne oblike druženja.

Poleg zelenih površin in kotičkov, namenjenih počitku, so v rešitvi predvideni tudi vodni elementi, ki bodo popestrili ureditev trga, hkrati pa predstavljali zvočno kuliso za ublažitev hrupa bližnjega pristanišča.