Preglej vse novice

Zazvenele največje cerkvene orgle v Sloveniji

Kategorija: Splošno
Datum objave:

S sobotno blagoslovitvijo in inavguracijo so v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja javnosti predstavili znamenite koncertne orgle, ki jih je koprska župnija prejela v dar od švicarske Fundacije Tonhalle. S 16 tonami in 5500 piščali so to druge največje orgle v Sloveniji in hkrati največje cerkvene orgle pri nas. Zvoku orgel, ki jih je izvabil organist Mirko Butkovič, sta med drugimi prisluhnila tudi predsednik republike Borut Pahor in koprski župan Aleš Bržan.

S sobotno blagoslovitvijo in inavguracijo so v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja javnosti predstavili znamenite koncertne orgle, ki jih je koprska župnija prejela v dar od švicarske Fundacije Tonhalle. S 16 tonami in 5.500 piščali so to druge največje orgle v Sloveniji in hkrati največje cerkvene orgle pri nas. Zvoku orgel, ki jih je izvabil organist Mirko Butkovič, sta med drugimi prisluhnila predsednik republike Borut Pahor in koprski župan Aleš Bržan.

»Koprska stolnica je desetletja hrepenela po ustreznih orglah, ki jih zdaj veselo pozdravljamo in slovesno sprejemajo v naše svetišče,« je povedal koprski škof dr. Jurij Bizjak. Nove orgle so z blagoslovitvijo v soboto zadonele natanko šest stoletij po tem, ko je bil leta 1421 prvič zabeležen podatek o orglah v Kopru. Postavitev novih orgel je zahtevala večje investicijske posege v koprsko stolnico, saj so morali zaradi njihove velikosti zgraditi nov pevski kor, nakar so strokovnjaki izpopolnjevali njihovo uglaševanje. V tem času so stare stolne orgle demontirali in deponirali v eni od koprskih podružničnih cerkva, kjer že čakajo na postavitev.

Sobotnega bogoslužja blagoslovitve, ki ga je izvedel škof Jurij Bizjak, so se udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, koprski župan Aleš Bržan in cerkveni dostojanstveniki oziroma diplomati ter predstavnik Fundacije kongresne hiše Zürich in dvorane Tonhalle Kaspar Zimmermann.

Po besedah predsednika republike Boruta Pahorja so orgle simbol harmonije, ki jo v odnosih med ljudmi v teh časih vsi pogrešamo. Tako je izrazil upanje, da bodo nove orgle služile kot navdih in moč, ki bo vrnila harmonijo v naše odnose z željo, da v solidarnosti in spoštovanju premagamo trenutno krizo.

Koprski župnik Primož Krečič je poudaril, da bo prva vloga novih orgel sicer liturgična, vendar ostaja želja, da bi v prihodnje služile tudi za koncertne potrebe in vzgojo novih organistov ter pevcev.

Da se bo z umestitvijo orgel v korpsko stolnico odprlo novo poglavje kulturnega življenja v mestu, je prepričan tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. »Nove orgle v Kopru ne bodo le dodaten vir življenja v starem mestnem jedru, so dokaz, da je Koper živo mesto, polno aktivnih ljudi, ki spoštujejo, negujejo in bogatijo svojo kulturno, zgodovinsko in versko dediščino. Zavedamo se, da bomo s to pridobitvijo bistveno dvignili ponudbo in raven kulturnih dogodkov v našem mestu, ki bodo gotovo pritegnili številne umetnice in umetnike, mladim, novim upom pa pokazale pot v svet orgelske glasbe,« je dodal župan.

Včeraj so gostje prisluhnili inavguracijskemu koncertu profesorja dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Piera Damiana Perettija. Do novega leta se bo sicer v sklopu inavguracijskega festivala zvrstilo še šest koncertov. Program je objavljen na spletni povezavi.

Foto: Jakob Bužan