Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

2,3 milijona evrov nepovratnih sredstev za šolo na Škofijah

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V teh dneh so se začele prve aktivnosti za težko pričakovano gradnjo nove Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah. Za projekt je občina pridobila nepovratna državna sredstva v višini nekaj več kot 2,3 milijona evrov, na gradbeno dovoljenje pa še čaka. Če gre vse po načrtih, bodo učenci v klopi nove šole sedli v šolskem letu 2022/2023.

Mestna občina Koper je te dni objavila dve javni naročili. S prvim išče izvajalca preureditve Dvorane Burja v nadomestne prostore za učenke in učence od 5. do 9. razreda, zainteresirani se lahko prijavijo do 28. maja do 10. ure, do 2. junija do 10. ure zjutraj pa pričakuje ponudbe za izvedbo rušitve Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije. Če bo Upravna enota Koper pravočasno izdala gradbeno dovoljenje, bi se rušitvena dela lahko začela že sredi poletja.

Vodstvo šole in občina sta medtem uskladila možnosti poteka pouka v času gradnje šole. Prvi in drugi razredi bodo pouk obiskovali v župnišču, tretji in četrti v prostorih Krajevne skupnosti Škofije, učenke in učenci od petega do devetega razreda pa bodo imeli pouk v športni dvorani Burja, kjer bo občina uredila nadomestne prostore. V tem času bodo športniki, ki so doslej uporabljali Dvorano Burja, športne aktivnosti izvajali v šotoru, ki ga bo občina postavila v neposredni bližini, in preostalih dvoranah v Mestni občini Koper.

Novo osnovno šolo Oskarja Kovačiča Škofije so sicer projektirali v biroju Studio.a+v, projektiranje, inženiring in svetovanje, d. o. o., ki ga je občina izbrala z javnim natečajem. Projekt predvideva terasasto in stopničasto obliko objekta, ki bo skladen z obstoječim športnim igriščem in prilagojen okoliški gradnji. Del glavnega vhoda, ki bo na sodoben način naslovil trg pred šolo, bo tudi nova knjižnica z možnostjo javne rabe za krajane, ki doslej te možnosti na Škofijah niso imeli. Avtorji so rešitev za notranjost šole našli v inovativni ureditvi, ki hkrati ponuja visoko funkcionalnost. Heterogenost prostorov bo bogatila ustaljen šolski ritem. Pogled iz učilnic bo orientiran na zaščitene zunanje prostore, ki bodo zaokrožili celotno sliko in dvignili kakovost pouka, saj bodo ponudili alternativni prostor za učenje. V sklopu investicije bo občina poskrbela tudi za novo prometno ureditev okolice šole, ki bo omogočila varno in tekoče odvijanje prometa ter varen prihod otrok tako v šolo kot v vrtec.

Groba ocena naložbe znaša 10,5 milijona evrov. Mestna občina Koper je s projektom novogradnje kandidirala tudi na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu ter bila pri tem uspešna. Država bo tako projekt sofinancirala z nepovratnimi sredstvi v višini nekaj več kot 2,3 milijona evrov.

Dokumentacija za ureditev dvorane Burja je dostopna na https://www.koper.si/public_tender/javno-narocilo-ureditev-objekta-dvorane-burja-v-nadomestne-prostore-osnovne-sole-skofije-5-do-9-razred/, dokumentacija za rušitev obstoječega objekta OŠ Škofije pa na https://www.koper.si/public_tender/javno-narocilo-rusitev-osnovne-sole-oskarja-kovacica-skofije/