Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Občina gre v prenovo objekta na Vergerijevem trgu

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Obnova dotrajane palače Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu v Kopru, v pritličju katerega deluje dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju Šentmar, se bo začela še to poletje. Razpis za izbiro izvajalca je že objavljen, rok za prijavo se izteče 1. junija. Mestna občina Koper bo naložbo izpeljala skupaj z Obalnim domom upokojencev Koper, po prenovi bo v objektu zaživel tudi dnevni center za osebe, starejše od 65 let.  

Če gre vse po načrtih, se bo celovita prenova stavbe na naslovu Vergerijev trg 3 začela v začetku julija. V okviru naložbe bodo ohranili obstoječo konstrukcijo in jo dodatno utrdili, lesene grede v medetaži bodo na delu avle in sanitarij zamenjali z novo betonsko ploščo, obnovili tramove in jih ojačali z jeklenimi profili. Celovito bodo sanirali tudi notranje prostore, pri čemer bodo osrednjo avlo in kamnito stopnišče z vitražem ohranili, poslikave stropa pa obnovili v skladu z navodili Zavoda za varstvo kulturne dediščine. V nadstropju bodo uredili pisarne, manjšo predavalnico, dvorano in sejno sobo ter sanitarije, preuredili bodo dve pisarni v mansardi. Nespremenjen ostaja tudi zunanji videz objekta, za lažji dostop v zgornje etaže bodo na dvorišču postavili dvigalo. Na novo bodo vzpostavili tudi sistem ogrevanja in hlajenja s toplotnimi črpalkami.

Dela bodo trajala 10 mesecev, naložba bo sklenjena spomladi 2022. Ureditev prostorov dnevnega centra se bo zaključila že to jesen.

Rok za oddajo ponudb se izteče 1. junija ob 10. uri, razpisna dokumentacija je dostopna na https://www.koper.si/public_tender/javno-narocilo-celovita-prenova-objekta-vergerijev-trg-3-v-kopru/.

Tudi po prenovi bo del objekta uporabljalo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, medtem ko bodo v pritličju vzpostavili dnevni center za starejše od 65 let, ki bo deloval pod okriljem Obalnega doma upokojencev Koper. Gre za eno od oblik institucionalnega varstva, namenjena je posameznikom, ki ne potrebujejo celodnevne oskrbe, ampak občasno nekajurno pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja, s tem pa možnost varnega in kakovostnega preživljanja časa. Obalni dom upokojencev je oktobra 2020 s projektom kandidiral na Javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva/začasnih namestitev za starejše Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in bil pri tem uspešen, za naložbo so pridobili 606.157,59 evra nepovratnih sredstev. Naložbo je koprska občina prijavila tudi na razpis za pridobitev sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb.