Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Vandali znova porisali zidove stavb kulturne dediščine v mestu

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Potem ko so lani poleti vandali porisali zidove koprske Taverne in Male lože ter nekaterih zasebnih stanovanjskih objektov v Župančičevi in Čevljarski ulici, so bili pred dnevi znova na delu. Poleg stranskega zidu Pretorske palače in Fakultete za humanistične študije so z grafiti poslikali tudi nekaj objektov na Kidričevi ulici. Koprska občina tovrstna dejanja vandalizma in uničevanja kulturne dediščine ostro obsoja, zadevo je prijavila tudi policiji.

Po naših informacijah so bili vandali znova na delu minuli konec tedna, najverjetneje v noči iz četrtka na petek. Stanje na terenu so si že ogledali tudi občinski inšpektorji in evidentirali vse lokacije poslikav. Ob tem so ugotovili, da gre povečini za grafite s politično in družbeno kritično vsebino.

Mestna občina Koper je odstranjevanje neprimernih stenskih poslikav že naročila Marjetici Koper. Ta bo grafite odstranila s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki veljajo za površinam najbolj prijazno metodo odstranjevanja, po potrebi pa obnovila tudi barvo na pročeljih poškodovanih objektov.

V koprski občini za grafitiranje kot obliko vandalizma velja ničelna stopnja tolerance. Avtorji grafitov se očitno ne zavedajo, da s svojim ravnanjem uničujejo bogato kulturno dediščino mesta, na katero bi morali biti vsi izredno ponosni. Občina bo zato tudi v tem primeru zoper neznanega storilca podala predlog za kazenski pregon. V skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru je za kršitev pisanja ali risanja po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, na katerih ni dovoljeno risati grafitov, predvidena globa 208,64 evra, za dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pa globa najmanj 834,58 evra.

Za pomoč prosi tudi občanke in občane, ki lahko vsako tako dejanje vandalizma prijavijo operativnemu centru Občinskega redarstva MOK na brezplačno številko 080 4449 ali številko 041 627 286 oziroma na naslov ocor@koper.si. Le skupaj lahko preprečimo tovrstna dejanja in zaščitimo našo skupno dediščino.