Preglej vse novice

Bliža se najbolj norčavi konec tedna

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V soboto, 22. februarja, bodo mesto znova preplavile pustne maske. Pustno rajanje se bo začelo že dopoldne s pestrim programom za otroke, ob 12. uri bo s parkirišča pri stadionu Bonifika na pot krenila 12. Istrska pustna povorka, popoldne pa sledi zabava s triom Teci, teci. Ves konec tedna bodo pustovali tudi v zaledju.

Pustno rajanje se bo v mestu začelo že v soboto dopoldne. Od 10. ure dalje bo pri hiškah na Ukmarjevem trgu otroški pustni program, ki ga bodo zaznamovale tematske animacije, predstava za otroke in ustvarjalne delavnice Društva prijateljev mladine, na ogled bo tudi razstava pisanih beneških mask.

Ob 12. uri bo s parkirišča pri stadionu Bonifika proti mestu krenila 12. Istrska pustna povorka, ki se bo po Ljubljanski cesti in Pristaniški ulici pomikala vse do cilja na ploščadi pri Upravi za pomorstvo, kjer bo razglasitev zmagovalcev in zabava s triom Teci teci.

V povorki bo letos sodelovalo 19 skupin in več kot 700 pustnih šem, med njimi tri etnografske maske, štiri pustne skupine ter šest malih in šest velikih pustnih vozov. Poleg tradicionalnih kurentov in istrskih rožarjev bomo lahko v sprevodu znova občudovali domiselne in izvirne skupine oziroma vozove, ki so jih navdahnili aktualni dogodki in teme vsakdanjega življenja.

Zadnjo besedo pri ocenjevanju mask bosta imeli strokovna komisija v sestavi Igor Štamulak (predsednik), Vasja Nanut, Miriam Benigar, Patricija Rodela in Dalibor Jurkić ter komisija, ki jo sestavljajo predstavniki sodelujočih skupin v povorki. Nagrade bodo podelili v štirih kategorijah, in sicer za najlepšo pustno skupino, najlepši mali pustni voz, najlepši velik pustni voz in najboljšo predstavitev.

Živahno bo tudi v zaledju

Ves konec tedna bodo pustovali tudi v zaledju. V soboto ob 14. uri ste vabljeni na tradicionalno povorko mask v Zazid, ob 17. uri na otroško pustno rajanje v Hrvatinih, ki se bo nadaljevalo s plesom v maskah, ob 19. pa še v Šmarje na otroško pustovanje. Ob 20. uri se bo začelo tradicionalno pustovanje pod šotorom s skupino Ne me jugat v Pobegih, ob 22. uri pa Caprisovo pustovanje pred lokalom Bellavita, kjer bodo nastopili Gedore.

V nedeljo bodo na Škofijah gostili otroški karneval, v Šmarjah pa bo ob 12. uri povorka skozi vas. Na pustni torek, 25. februarja, bo pestro v Loparju, Gračišču, Bezovici in Dekanih, kjer bodo s povorkami mask in pestrim programom za vse generacije obeležili letošnji pust.

Povorka prinaša tudi zapore prometa

Zaradi prireditve bodo to soboto med 11.30 in 16. uro za promet popolnoma zaprte naslednje ceste: Pristaniška ulica (od krožišča na Vojkovem nabrežju do Ukmarjevega trga), Vojkovo nabrežje (od Kosovelovega trga do vrat Muda), Ferrarska ulica (od sodišča do Ljubljanske ceste), Ljubljanska cesta (od Pristaniške ulice do turbo krožišča pri nakupovalnem centru Planet Koper, v smeri nakupovalnega centra), Cesta Zore Perello Godina, Piranska cesta (od krožišča s Cesto Zore Perello Godina do Pristaniške ulice). Z izjemo Pristaniške ulice, kjer bo zapora veljala vse do konca programa, so na preostalih ulicah predvidene premične zapore prometa (prilagojene povorki).

Zaradi zapore Pristaniške ulice bodo za prevozna sredstva nedostopni parkirišče pred trgovskim centrom Oviesse ter parkirna garaža, mestne ulice, povezane z delom Pristaniške ulice od Prešernovega trga do Piranske ceste, Staničev trg, Gortanov trg, Tomažičev trg, Kidričeva ulica in z njo povezane mestne ulice, zato prebivalcem mestnega jedra, ki v navedenem času načrtujejo pot, svetujemo, da svoje avtomobile parkirajo na drugih razpoložljivih mestih.

Prav tako ne bo možno parkiranje na parkirišču pred stadionom Bonifika in na Ukmarjevem trgu, in sicer od petka, 21. februarja, od 16. ure, do sobote, 22. februarja, do 20. ure.

Letošnjo pustno povorko so podprli Automatic Servis, Cafe Calypso, Kavarna Triglav, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Porsche Koper, Radio Capris in Vinakoper.

Več o programu si lahko preberete na https://visitkoper.si/dozivetja/istrski-karneval/.