Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Koprska občina z javnim razpisom finančno spodbuja obnovo fasad in streh

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper bo letos ponovno dodeljevala proračunska sredstva za obnovo pročelij in streh hiš v občini. Subvencija je namenjena obnovi dotrajanih starih fasad in streh na objektih, ki imajo status stavbne dediščine, obnova pa mora biti skladna s kulturnovarstvenimi pogoji in soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine – OE Piran. Letošnja novost je uvedba subvencij tudi na območju spomeniško zaščitenih delov vasi v zaledju.

Koprska občina bo sredstva za obnovo fasad in streh (nad napuščem oziroma napuščnim vencem, v delu, ki ga je nujno treba sanirati za izvedbo pravilnega zaključka fasade) dodelila na podlagi javnega razpisa, ki ga je objavila danes (https://www.koper.si/sl/tenders/javni-razpis-za-dodelitev-proracunskih-sredstev-za-obnovo-fasad-in-streh-v-mestni-obcini-koper-za-leto-2019/). Letošnja novost je uvedba subvencij za obnovo fasad in streh tudi na območju spomeniško zaščitenih delov vasi v zaledju, saj so do zdaj lahko subvencije za obnovo fasad in streh pridobili zgolj lastniki objektov v koprskem mestnem središču.

V dopolnjenem pravilniku za dodelitev subvencij za obnovo fasad in streh so tako letos upravičeni tudi lastniki objektov v Abitantih, Črnem Kalu, Črnotičah, Fijerogi, Glemu, Hrastovljah, Koštaboni, Krkavčah, Kubedu, Laborju, Podpeči, Pomjanu, Pregari, Socerbu, Tinjanu, Topolovcu z zaselkom Žrnjovec, Trebešah, Tresku in Zabavljah.

Mestna občina Koper je za obnovo dotrajanih fasad in streh hiš v letošnjem proračunu namenila skupno 60 tisoč evrov, s katerimi bo financirala 40 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov posamezne obnove. Prednost pri ocenjevanju bodo imeli tisti objekti, ki veljajo za spomenike kulturne dediščine, prav tako se bodo na prednostni listi višje uvrstili objekti, ki so zaradi svoje dotrajanosti nevarni za mimoidoče in okolico, ter objekti, ki imajo na fasadah ali strehah neustrezne arhitekturne rešitve oziroma motečo napeljavo.

Prijave za uvrstitev na prednostno listo so odprte 30 dni od objave razpisa, bo pa občina sprejemala vloge tudi po tem roku.