Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Loggio bo pred prenovo krasila razstava Pogovori med stoletji

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Kultna kavarna bo gostila razstavo podob XIX. in XX. stoletja, ki jo pripravljata Mestna občina Koper in Pokrajinski muzej Koper. Zgodovinsko obarvanemu prostoru bodo novo vsebino vdahnili v torek, 25. avgusta, ob 11. uri. Ker si občina želi z edinstveno kavarno oživiti osrednji del koprskega mestnega jedra, bo najkasneje v začetku prihodnjega meseca objavila nov razpis za najem kavarne, hkrati pa prostor prenovila.

Dnevna soba Koprčanov, kultna kavarna Loggia, je simbol osrednjega Titovega trga. Bogata kulturna dediščina, ki krasi koprsko mesto, bo v naslednjih dneh dobila novo vsebino, in sicer bo koprska občina v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper še pred obnovo kavarne tam razstavila podobe XIX. in XX. stoletja. Na fotografsko popotovanje okoli Loggie in celotnega koprskega mestnega jedra bo vse obiskovalce popeljalo štirideset razglednic in fotografij. Likovni pogovor, ki se giblje med preteklostjo in sedanjostjo, bo s svojim zaključkom dodal še nekaj zagona za samozavesten vstop v prihodnost.

V sredini 19. stoletja je v Palači Loggia zaživela kavarna, ki velja za eno najstarejših v Sloveniji. Mestna občina Koper se zaveda pomena kavarne Loggia za mestno jedro in ji želi čimprej vrniti status središča kulturnega in družabnega dogajanja, zato bo nov razpis za najemnika objavila najkasneje v začetku septembra. Ob tem bo v prostoru izvedla nujno potrebna investicijska dela, in sicer bo uredila prezračevanje in ogrevanje, na ta način pa novemu najemniku olajšala oživitev kultne kavarne.

Razstava je hkrati povabilo vsem obiskovalcem, da si tudi sami ogledajo podobe 19. in 20. stoletja, in naznanilo pisanja nove zgodbe, sicer zgodovinsko osrednjega družabnega prostora v mestu.