Preglej vse novice

Vrtljiva harfa v obliki jadrnice že krasi pogled na morje

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper te dni zaključuje štiri projekte, ki so jih občanke in občani izglasovali v sklopu participativnega proračuna za leto 2020. Ustje Badaševice od danes krasi vrtljiva kovinska harfa v obliki jadrnice, na novo je urejeno in opremljeno tudi območje semedelskega mandrača.

Čeprav so dela še v teku, so mimoidoči ob ustju Badaševice danes že lahko občudovali novo kuliso z mogočno harfo. Na sprehajalni poti med Semedelsko promenado in Žusterno danes že stoji kovinsko glasbilo v obliki jadrnice, ki bo s pomočjo vetra in zvokov morja ustvarjala nežno melodijo. Gre za prvo tako umetniško skulpturo v Sloveniji, ki jo je zasnoval in izdelal glasbeni ustvarjalec ter raziskovalec zvokov Primož Oberžan. Koprska občina je za ta projekt namenila 13.000 evrov, do konca tedna bodo delavci harfo zaščitili in jo ogradili.

Pred dnevi sta se v neposredni bližini zaključila še dva projekta participativnega proračuna, s katerima je koprska občina prisluhnila željam krajanov po ureditvi prostora za druženje, pohajkovanje, posedanje ali počitek. V enem od treh projektov, v katerem je sodelovala krajinska arhitekta Mateja Filipič in je vreden 20.000 evrov, so delavci na novo uredili okolico semedelskega mandrača. Pri parkirišču ob mandraču so zasadili listopadna drevesa in medonosne grmovnice, pripeljali so tudi kamnite peščenjake in jih preuredili v klopi.

V okviru drugega projekta, vrednega 5.000 evrov, je občina poskrbela za ureditev semedelskega pasjega parka, ki ga po novem krasijo številna drevesa.

Dodatnih 5.000 evrov je občina namenila tudi za ureditev semedelske galerije na prostem. Ta bo s svojimi kulturno-umetniškimi vsebinami popestrila pot ob Badaševici. Delavci so na steno nadvoza namestili tri kovinske nosilce oziroma razstavne panoje, na katerih bodo ustvarjalci razstavljali svoja dela. V kratkem bodo nanje vpeli tudi tri panoramske fotografije Semedele, ki so jih izbrali krajani sami.