Preglej vse novice

Mestna občina Koper je branju prijazna občina

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Koprska občina se je danes pridružila 38 občinam po Sloveniji, ki se ponašajo z nazivom Branju prijazna občina. Gre za priznanje, ki ga Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo v okviru javnega natečaja Od Prešerna do Prešerna podeljujejo lokalnim skupnostim za razvoj bralne pismenosti, branja in bralne kulture.

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo so že četrto leto zapored podelili nazive Branju prijazna občina, ki ga je skupaj z občinami Kočevje, Miren – Kostanjevica, Ormož, Šempeter – Vrtojba ter mestnimi občinami Nova Gorica, Novo mesto in Ptuj prejela tudi Mestna občina Koper. Kot je v obrazložitvi pojasnila komisija, gre za občine, ki so aktivne na različnih področjih kulture, posebno pozornost pa posvečajo knjigi, bralni pismenosti in ustvarjalnosti. Po preteku naziva, ki sicer velja za obdobje treh let, prejemnice strokovni komisiji ponovno predstavijo rezultate na tem področju in tako dobijo možnost, da naziv podaljšajo še za nadaljnja tri leta. Občine so ob knjižnicah, kulturnih in drugih institucije nedvomno eni izmed ključnih dejavnikov pri spodbujanju branja.

»Če se zavedamo tega, da naše občanke in občani radi berejo, moramo v naslednjem koraku spodbujati tudi njihovo ustvarjalnost. To pomeni, da moramo okrepiti sredstva za založništvo, kar smo lani že storili, nadaljevati s podeljevanjem nagrad s področja kulture ter spodbuditi ustvarjanje pisane besede z jasnim zavedanjem, da osvojeno znanje in dosežki ostajajo tudi za vse tiste, ki prihajajo za nami,« je ob tej priložnosti povedal koprski župan Aleš Bržan in zahvalil vsem kulturnim ustanovam in ustvarjalcem, ki so zaslužni, da je Mestna občina Koper prejela naziv branju prijazna občina. Prepričan je, da prejem naziva dokazuje, da smo kot skupnost stopili korak naprej v zavedanju pomena branja in gojenja kulture nasploh, hkrati pa je to potrditev dosedanjega dela in vloženega truda na tem področju in jasna spodbuda za naprej.

V času epidemije koronavirusa prav branje in dostopnost do fizičnih ter spletnih gradiv omogočata državljanom, da krepijo svojega duha, bolj kakovostno preživljajo čas, prav tako pa se lahko izobražujejo naprej. »Naziv branju prijazna občina je nedvomno pomembno priznanje in še en dokaz odličnega sodelovanja vseh akterjev na področju kulture, spodbujanja branja in bralne pismenosti, hkrati pa predstavlja izziv in spodbudo za nadaljnje delo ter morebitne izboljšave,« je sklenil direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.