Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Mestna občina Koper za pomoč občanom v stanovanjski stiski

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Stanovanjska problematika je ena izmed bolj perečih tem sodobne družbe. Mestna občina Koper je zato pristopila k financiranju antideložacijskega programa Varen dom, ki je pod okriljem Območnega združenja Rdečega križa Koper – Capodistria zaživel z letošnjim poletjem. Njegov namen je ranljivim posameznikom in družinam, ki se znajdejo v stanovanjsko tveganem položaju, nuditi potrebno pomoč in podporo.  

Stanovanjske stiske postajajo eden od naraščajočih globalnih problemov, zato so na območnem združenju Rdečega križa Koper – Capodistria zagnali antideložacijski program Varen dom, ki ga financira Mestna občina Koper. Namenjen je predvsem posameznikom, parom in družinam, ki se znajdejo v stanovanjsko tvegani situaciji in posledično potrebujejo podporo pri ohranitvi stanovanja. Uporabnikom nudijo celostno podporo v obliki pomoči pri iskanju nadomestnega stanovanja in izboljšanju bivalnih pogojev, spremstvo ter zagovorništvo ob obisku organizacij, nudenje psihosocialne podpore in iskanje možnih rešitev.

Gre za pomemben korak naprej v smislu ohranjanja varne in dostojne nastanitve za socialno izključene osebe ter preprečevanja brezdomstva, kar je tudi primarni cilj tega programa. Poleg tega pa zagotavlja pomoč pri ustvarjanju pogojev varnega doma, kar vključuje pravno svetovanje, podporo pri skrbi za čist in varen dom ter pomoč pri opremi stanovanja. Med cilji programa so še mreženje z različnimi organizacijami, večanje socialne kohezivnosti in solidarnosti, ozaveščanje in odpiranje širše diskusije o preventivnih programih stanovanjske izključenosti v Sloveniji.