Preglej vse novice

Na Pomjanu odprtje sanirane ceste, razgledne ploščadi in mrliške vežice

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je po sanaciji dela ceste med Rojci in Pomjanom, ki jo je ob lanskem deževju odnesel zemeljski plaz, tam ponovno vzpostavila dvosmerni promet. Novo podobo imata tudi razgledna ploščad in mrliška vežica na Pomjanu, ki ju je občina uredila v sklopu participativnega proračuna. Krajevna skupnost Šmarje bo ob tem v nedeljo, 29. avgusta, pripravila krajšo slovesnost ob odprtju, ki se je bo udeležil tudi koprski župan Aleš Bržan.

Cesta med zaselkom Rojci in Pomjanom, ki je bila zaradi zdrsa zemljine in večjih poškodb od lanskega decembra zaprta za promet, je znova prevozna. Koprska občina je obnovitvena dela sklenila pred dnevi, delavci so morali izkopati del brežine in vozišče zamakniti v notranjost. Površino so utrdili, uredili odvodnjavanje, nato pa postavili še robnike in cesto asfaltirali.

Nova pridobitev, na katero so krajani Pomjana ponosni, je ureditev razgledne točke z idiličnim pogledom na Koprski in Tržaški zaliv. V sklopu participativnega proračuna za leto 2020 so jo predlagali in izglasovali prav občani. Koprska občina je naložbo sklenila že pred časom. Delavci so poskrbeli tudi za varnost vseh obiskovalcev, postavili so ograjo, hkrati so razširili še tamkajšnje parkirišče.

Obnovljena je tudi bližnja mrliška vežica, prav tako projekt izglasovan v sklopu participativnega proračuna. Ker je bil objekt, sicer star več kot 100 let, zelo dotrajan, je občina že v lanskem letu pristopila k obnovi. Delavci so utrdili podporne zidove in nasuli gramoz. Uredili so še notranjost kapelice, jo prekrili, postavili nova vrata in okno ter tako poskrbeli za nov vhod. Za obe naložbi skupaj je občina odštela nekaj več kot 40.000 evrov.

Odprtja infrastrukturnih projektov, s katerimi Mestna občina Koper izboljšuje bivalne pogoje občanov, se bo v nedeljo, 29. avgusta, udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.