Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Občanke in občani izglasovali 33 projektov participativnega proračuna

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je leta 2019 uspešno vpeljala model participativnega razporejanja dela proračunskega denarja in pristopila k uvedbi neposredne demokracije. Občanke in občani so tako letos že tretjič odločali o porabi proračunskih sredstev in predlagali 244 projektnih predlogov, ki izboljšujejo kakovost življenja. Med 150 projekti, ki so izpolnjevali pogoje in so bili uvrščeni na glasovanje, so jih občani izglasovali 33 v skupni vrednosti 944.500 evrov.

V torek, 20. septembra, se je zaključilo glasovanje o projektnih predlogih za participativni del proračuna za leti 2023 in 2024, ki ga je koprska občina v okviru projekta Predlagam – odločam/Propongo – decido začela izvajati še pred letošnjim poletjem. O predlogih projektov je glasovalo 6.250 občank in občanov, vsak je lahko glasoval za več projektov znotraj izbranega območja, vendar skupna vrednost nabora ni smela preseči zneska 160.000 evrov, ki ga je občina namenila za posamezno definirano območje participativnega proračuna.

V projektu, ki ga občina izvaja že tretjič, je sodelovalo veliko več ljudi kot v preteklih dveh izvedbah, s čimer so občani ponovno dokazali, da demokracijo jemljejo resno. V tem času so ljudje tudi usvojili koncept participativnosti, ki se kaže v boljši zasnovi projektov.

Največ glasov je prejel predlog sanacije nekdanje osnovne šole v Koštaboni v vrednosti 40 tisoč evrov, več podpore sta bila deležna tudi projekta asfaltiranja poti med Koštabono in dolino reke Dragonje ter ureditev doma krajanov v Brezovici, ki ga uporabljata Prostovoljno gasilsko društvo Gradin in Krajevna skupnost Gradin.

Mestna občina Koper je k projektu participativnega proračuna tudi letos pristopila z željo občanke in občane čim bolj vključiti v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja, s tem pa izboljšati učinkovitost porabe skupnih sredstev in kakovost življenja v občini.

Seznam projektov, ki so bili izglasovani, je dostopen na spletni strani.