Preglej vse novice

Občina obnovila spomenik padlim v Marezigah 

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je ob letošnji 100. obletnici Marežganskega upora na pobudo Krajevne skupnosti Marezige celovito obnovila tamkajšnji spomenik, ki je posvečen žrtvam Marežganskega upora in druge svetovne vojne. Za sanacijo spomenika je koprska občina namenila približno 10.000 evrov, ob tem pa očistila in uredila še spomenik Ivana Babiča–Jagra na vaškem pokopališču. 

V spomin na Marežganski upor, enega prvih protifašističnih uporov v Evropi, ki se je zgodil 15. maja 1921, koprska občina praznuje svoj občinski praznik. Ob letošnji 100. obletnici je občina že tradicionalno pripravila številne aktivnosti in dogodke, na pobudo KS Marezige pa poskrbela tudi za temeljito sanacijo spomenika padlim. V sklopu naložbe, vredne nekaj več kot 10.000 evrov, so spomenik prepeskali in ga zaščitili, obnovili napis in uredili okolico. Ob tem so očistili in uredili še spomenik Ivana Babiča-Jagra na vaškem pokopališču.

Koprska občina ob 100. obletnici Marežganskega upora pripravlja tudi večjo javno slovesnost, ki jo bo organizirala 3. septembra letos.