Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Občina zaradi večje varnosti poziva k oddaji vlog po navadni in elektronski pošti

Kategorija: COVID-19
Datum objave:

Od danes je v veljavi vladni Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni Covid-19 v upravnih zadevah, ki med drugim dodatno omejuje možnost osebne oddaje vlog. Koprska občinska uprava stranke obvešča, da vložišče še naprej posluje nemoteno, ob tem pa jih poziva, naj vloge in drugo dokumentacijo do nadaljnjega oddajajo po navadni oziroma elektronski pošti.

Nov odlok določa, da lahko pristojni organ od danes zavrne osebno oddane vloge (na vložišču), ki bi jih lahko sicer stranke poslale po navadni ali elektronski pošti. Čeprav vložišče v Mestni občini Koper še naprej posluje po običajnem urniku, v koprski občinski upravi stranke pozivajo, naj vloge pošiljajo po pošti na naslov Mestna občina Koper, Verdijeva ulica 10, 6000 Koper ali po elektronski pošti na naslov obcina@koper.si in tako pripomorejo k zaščiti sebe in zaposlenih v občinski upravi.

To velja za vse vloge in druge pisne zahtevke, z izjemo vlog za izdajo oziroma podaljšanje dovolilnic za parkiranje v mestnem jedru Kopra, ki jih morajo imetniki prevzeti osebno. Ob tem naj upoštevajo, da je vstop v prostore občinske uprave dovoljen samo eni osebi naenkrat, druge morajo počakati pred vhodom na Verdijevi ulici in pri tem spoštovati varnostno razdaljo najmanj dva metra. Obiskovalci si morajo ob vstopu v stavbo razkužiti roke, ves čas zadrževanja v njej pa poleg upoštevanja razdalje nositi tudi zaščitno masko.

Zmanjšanje števila osebnih stikov med uradnimi osebami in strankami je pomembno za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe z boleznijo COVID-19 med populacijo, zato Mestna občina Koper tudi sicer večji del poslovanja opravlja po pošti, elektronski pošti ali po telefonu. Občanke in občani ter drugi uporabniki lahko v času uradnih ur pokličejo na telefonsko številko 05 66 46 100 (centrala) oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na obcina@koper.si.

Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni Covid-19 v upravnih zadevah po novem strankam omogoča elektronsko oddajo vloge tudi brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Stranke se lahko v teh primerih identificirajo z uradno dodeljeno identifikacijsko številko, kot je EMŠO, davčno številko ali z drugim enoličnim identifikatorjem, ki ga za potrebe elektronskega poslovanja določi organ. Odlok poleg tega pristojnim organom v določenih primerih omogoča tudi, da iz ustne obravnave ali drugih procesnih dejanj izključijo zainteresirano javnost, omejijo pravico do pregledovanja dokumentov upravne zadeve v prostorih organa in da lahko odločbe, sklepe in druge dokumente vročijo v elektronske predale, tudi če ti niso varni elektronski predali.