Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Zbrali skoraj 20 ton nevarnih azbestnih odpadkov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper in Marjetica Koper sta v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Koper – center letos pripravili akcijo brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov, ki so jo občanke in občani zelo dobro sprejeli. Od junija do novembra so namreč zbrali in predali kar 18.320 kilogramov azbestnih odpadkov. V prihodnjih letih bo MOK podobno akcijo izpeljala tudi v drugih krajevnih skupnostih koprske občine.

Mestna občina Koper in koprsko javno podjetje Marjetica sta skupno akcijo začeli 5. junija, ob svetovnem dnevu varstva okolja, z namenom občanke in občane dodatno spodbuditi k boljši, predvsem pa bolj odgovorni skrbi za okolje, v katerem živijo. Prvi korak pri dosegu cilja postati občina brez azbesta je nedvomno uspel, saj so v obsežni akciji, ki se je končala novembra, zbrali nekaj manj kot 20 ton nevarnih azbestnih odpadkov.

Občina je letos za ta projekt v proračunu predvidela 10.000 evrov, namenjen je bil vsem uporabnikom gospodinjstev na območju KS Koper – center, ki so imeli doma material, ki vsebuje azbest. V petih mesecih se je na poziv odzvalo 30 upravičencev, občina je za odvoz 18.320 kilogramov azbesta porabila približno polovico namenjenih sredstev. V prihodnjih letih bo MOK to področje še okrepila, saj bo sprejela pravilnik, ki bo določal upravičence, pogoje in postopek za uveljavljanje pravice do oddaje azbestnih odpadkov na območju celotne občine.