Izredno obveščanje

Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije

Od 11. januarja je delo v občinski upravi Mestne občine Koper prilagojeno trenutnim epidemiološkim razmeram. Glavna pisarna še naprej posluje po običajnem urniku, nespremenjene ostajajo tudi uradne ure za sprejem strank. Občina kljub temu poziva občane, naj do nadaljnjega vloge in drugo dokumentacijo urejajo po pošti ali elektronski pošti ter tako pripomorejo k zaščiti sebe in zaposlenih v občinski upravi.

To velja za vse vloge in druge pisne zahtevke, z izjemo vlog za izdajo oziroma podaljšanje dovolilnic za parkiranje v mestnem jedru Kopra, ki jih morajo imetniki prevzeti osebno. Ob tem naj upoštevajo, da je treba ob vstopu v stavbo razkužiti roke, ves čas zadrževanja v njej pa poleg upoštevanja razdalje nositi tudi zaščitno masko.

Pri poslovanju na daljavo lahko vloge pošljejo po pošti na naslov Mestna občina Koper, Verdijeva ulica 10, 6000 Koper ali po elektronski pošti na naslov obcina@koper.si.

Občina bo večji del poslovanja opravila po pošti, elektronski pošti ali po telefonu in tako v največji možni meri omejila nadaljnje širjenje okužbe z novim virusom. Občanke in občani ter drugi uporabniki lahko v času uradnih ur pokličejo na telefonsko številko 05 66 46 100 (centrala) oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na obcina@koper.si.

MOK je vse informacije o nujnih telefonskih številkah za pomoč občankam in občanom, ukrepih in storitvah, ki jih ponuja v času razglašene epidemije, združila na posebnem zavihku uradne občinske spletne strani https://www.koper.si/obcina/izredno-obvescanje/.

Oddelek za zaščito in reševanje je dostopen na cz@koper.si.

 

Ključne telefonske številke:

05 66 47 440 ali 05 62 03 615 (Zdravstveni dom Koper): pokličite, če opazite bolezenske znake in vaš izbrani zdravnik ni dosegljiv; od ponedeljka do petka od 7. do 20. ure

080 14 04: državna brezplačna številka za informacije v zvezi s koronavirusom. Več https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/

030 710 007 (Obalni dom upokojencev): dostava zdravil in hrane starostnikom in invalidom (program Vitica); od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure

051 655 545 (Rdeči križ Koper), za krvodajalstvo in prvo pomoč 070 766 688

031 335 969 (Karitas Koper): vsak delavnik med 9. in 17. uro

070 550 704 ali 05 66 21 830, iz@ozara.org (Slovensko nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara): telefonski pogovori z namenom razbremenitve tesnobe; vsak delavnik med 8. in 15. uro

05 662 14 84, tina.nanut@dc.sent.si (ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Dnevni center Šentmar Koper): svetovanje in nudenje osnovne psihološke podpore prebivalcem v lokalni skupnosti v času epidemije; ob delavnikih od 9. do 15. ure

031 388 591 (Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper): nudenje psihološkega svetovanja in psihosocialne pomoči otrokom, mladostnikom in staršem; ob delavnikih od 9. do 15. ure.

 

Zdravstveni dom Koper

Ambulante Zdravstvenega doma Koper tudi v času epidemije delujejo po običajnih urnikih, za preglede se je treba predhodno naročiti, in sicer po telefonu oziroma prek elektronskega obrazca. Osebno naročanje do nadaljnjega ni možno.

Pacientom svetujejo, da komunikacijo prek spletnega obrazca uporabijo tudi v primeru nenujnih posvetov z zdravnikom, za naročilo napotnic in receptov.

Zdravstveno osebje redno spremlja obvestila in bo na vašo prošnjo odgovorilo v najkrajšem možnem času. Zdravstveni dom poleg tega beleži vse dohodne klice v ambulante, zato večkratno klicanje ni potrebno. Če osebja niste dobili, vas bodo v najkrajšem možnem času, ki ni daljši od 24 ur, poklicali nazaj.

Zdravstveni dom ob tem prosi vse obiskovalce, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom, kot sta visoka vročina in kašelj, naj ne prihajajo v ambulante. V teh primerih pokličite svojega osebnega zdravnika in se za pregled odločite šele po posvetu z njim. Če vaš zdravnik ni dosegljiv, pokličite Urgentno ambulanto na telefonsko številko 05 66 47 440 oziroma na dodatno telefonsko številko 05 62 03 615, kjer boste dobili vsa potrebna navodila.

Naročeni pacienti bodo dan pred pregledom prejeli klic medicinske sestre, ki bo preverila njegovo zdravstveno stanje. Enaka vprašanja bodo sledila na dan pregleda. Vse paciente z vročino ali očitnimi znaki okužbe dihal bodo sprejeli v ločeni ambulanti, kjer bodo lahko varno poskrbeli zanje.

Paciente prosijo, da na pregled pridejo ob uri oziroma največ pet minut pred dogovorjenim terminom in tako ne povzročajo dodatne gneče. S seboj morajo imeti zaščitno obrazno masko in si ob vstopu v zdravstveni dom razkužiti roke.

Več informacij o urniku splošnih ambulant in kontakte dobite na spletni strani Zdravstvenega doma Koper (www.zd-koper.si).

 

Krajevne skupnosti

Krajevne skupnosti bodo dosegljive samo prek telefona, in sicer od ponedeljka do petka, med 9. in 11. uro. Telefonske številke za posamezne krajevne skupnosti so:

KS Hrvatini, KS Semedela, KS Za gradom: 051 672 551

KS Črni Kal, KS Gračišče, KS Zazid, KS Rakitovec, KS Podgorje: 041 760 941

KS Škofije, KS Olmo – Prisoje, KS Dekani: 041 698 435

KS Bertoki, KS Koper – center, KS Žusterna: 040 622 624

KS Marezige, KS Gradin, KS Vanganel: 041 649 032

KS Pobegi – Čežarji, KS Sv. Anton, KS Škocjan: 030 610 142

KS Boršt: 040 699 234

KS Šmarje: 051 369 212

 

Šole in vrtci so odprti

Z 12. aprilom so se v vrtce in šole Mestne občine Koper znova vrnili otroci in učenci osnovnih šol, v srednje šole pa dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Dijaki prvih treh letnikov se bodo do nadaljnjega šolali po modelu C, kar pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden se bodo zamenjali.

 

Javni potniški promet po običajnem urniku

Avtobusi linijskega mestnega prometa vozijo po običajnem voznem redu. Mestna občina Koper občanke in občane obvešča, naj pred odhodom od doma preverijo vozne rede na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa, ki so dostopni na https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-koper/vozni-red-in-ceniki/.

 

Športna infrastruktura in igrišča

Na podlagi na novo sprejetih vladnih omejitev je od 12. aprila dovoljena športna vadba za registrirane in rekreativne športnike.

Svoja vrata so tako znova odprli Olimpijski bazen Koper, Arena Bonifika, Športni park Dekani, igrišča za odbojko na mivki v Centru športov na mivki, Center vodnih športov, Skate park, nogometna igrišča v ŠRC Bonifika ter drugi športni in šolski objekti v občini.

Odprta so tudi vsa otroška igrišča, vključno z igrišči in vadbenimi napravami v ŠRC Bonifika ter Centru športov na mivki.

 

Javne sanitarije

Od 12. aprila dalje so znova odpre vse javne sanitarije v Mestni občini Koper.

 

Parkiranje

Parkiranje na parkiriščih, na katerih se izvaja javna služba (upravljanje parkirišč), se izvaja v enakem obsegu kot do danes (večina parkirišč v mestu je plačljivih).

 

Postajališče za avtodome

Postajališče za avtodome je zaprto.

 

Pokrajinski muzej Koper

Znova je odprt Pokrajinski muzej Koper. V prostorih recepcije so urejene ustrezne zaščite, prav tako je pripravljeno razkužilo za roke, vsak obiskovalec pa mora nositi zaščitno masko, ki jo mora imeti s seboj. Dovoljeni so le obiski posameznikov oziroma skupin iz istega gospodinjstva. V vsakem razstavnem prostoru je lahko hkrati ena takšna skupina.

 

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

V enotah Osrednje knjižnice Srečka Vilharja od ponedeljka, 12. aprila, znova omogočajo prost pristop do gradiva. Ob tem veljajo vsi do zdaj sprejeti ukrepi, kot so obvezno nošenje zaščitne maske, obvezna medosebna razdalja, obvezno razkuževanje rok, spodbujanje brezstičnega poslovanja, prilagojen oziroma poletni urnik, štetje strank. Za vsakega uporabnika in obiskovalca je obvezna uporaba košarice, ki jih po vsaki uporabi redno razkužujejo. Vračilo gradiva še naprej poteka v avli knjižnice.

Do nadaljnjih sprostitev vladnih ukrepov so njihovi dogodki, otroške prireditve, predavanja in izobraževanja virtualni, spremljate jih lahko na spletni strani www.kp.sik.si oziroma na Facebook strani.

 

Kako ravnati v primeru suma okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2?

Vsi, ki so bili v zadnjih štirinajstih dneh na območju z večjo možnostjo prenosa okužbe s koronavirusom COVID 19 oziroma so bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno prisotnost novega virusa, naj dosledno sledijo navodilom.

Če pri sebi opazite bolezenske znake (vročina, kašelj, oteženo dihanje, kar je značilno za pljučnico), ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi. Ne hodite v ambulante, ampak se po telefonu posvetujte s svojim izbranim zdravnikom oziroma z zdravnikom, ki ga nadomešča. Če ta ni dosegljiv, pokličite dežurno ambulanto, ki je dosegljiva na številki 05 66 47 440 ali na dodatni telefonski številki 05 62 03 615. Tam boste dobili vsa potrebna navodila.

Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo, če bo sum upravičen, vas bo napotil v zdravstveno ustanovo t. i. vstopno točko za odvzem brisa.

Do vstopne točke se pripeljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom, v avtomobilu počakajte na nadaljnja navodila zdravstvenega osebja.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.