Zapri
19. 02. 2024 Objavljena stališča do pripomb in predlogov z javne razgrnitve OPN-ja Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Obnovljene plezalne smeri v Ospu, Črnem Kalu in Mišji peči

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Potem ko je Mestna občina Koper v okviru projekta Oživimo podeželje letos že očistila in uredila pet pohodnih poti ter obnovila označbe, je pred kratkim prenovila še 80 plezalnih smeri na območju Ospa, Črnega Kala in Mišje peči. Kraški rob je zaradi svojih naravnih znamenitosti priljubljena rekreacijska destinacija za številne domače in tuje obiskovalce, ki želijo svoj prosti čas preživeti aktivno, v objemu narave. Ravno zato bodo v prizadevanju za večjo varnost obiskovalcev in izboljšanje plezalne izkušnje tudi prihodnje leto nadaljevali obnavljanje.

Mestna občina Koper je letos pristopila k projektu LAS Istre – Oživimo podeželje, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje. V sklopu projekta, v katerem sodelujejo še Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala – Društvo za kolesarsko zagovorništvo, je na območju Kraškega roba očistila in obnovila pet pohodnih tematskih poti, na območju Ospa, Črnega Kala in Mišje pa dodatno obnovila 80 plezalnih smeri.

Kraški rob, ki se lahko pohvali s številnimi plezališči različnih težavnosti, je v zadnjih desetletjih priljubljen cilj za vse, ki iščejo plezalne izzive. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je plezanje na tem območju možno ob vseh letnih časih. Strme prisojne pečine in milo podnebje sta kot nalašč primerna za zimski plezalni oddih, takrat so tudi najbolj obiskane, kar ugodno deluje na podaljšanje turistične sezone. Naravna plezališča ne nazadnje sooblikujejo turistično ponudbo lokalne skupnosti, ponekod so celo njen osrednji del.

Projekt se bo nadaljeval tudi v letu 2022, ko bo med drugim koprska občina obnovila dodatnih pet pohodnih poti in 70 plezalnih smeri. Ob tem bo izpeljala več promocijskih aktivnosti, s katerimi želi javnosti približati različne oblike rekreacije in aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, poskrbela bo tudi za ponatis zemljevida kolesarskih poti na Kraškem robu. Projekt se bo zaključil januarja 2023.

V okviru projekta bo občina pripravila predlog sistema trajnostnega upravljanja širšega območja Kraškega roba, medtem ko bodo občine partnerice projekta izpeljale številne druge aktivnosti. Vrednost projekta znaša 214.873,2 evra, od katerih bo 145.322,8 evra sredstev evropskega kmetijskega sklada.