Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Oživimo podeželje za bolj urejeno rekreacijsko infrastrukturo

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Kraški rob v zadnjih letih postaja priljubljena rekreacijska destinacija za številne domače in tuje obiskovalce, ki želijo svoj prosti čas preživeti aktivno, v objemu narave. Od zdaj bo obiskovalcev še več, saj bo koprska občina v okviru projekta Oživimo podeželje še v tem letu očistila in uredila pet pohodnih poti ter obnovila označbe, do konca leta 2022 pa uredila še pet dodatnih pohodnih poti in 140 plezalnih smeri.

Mestna občina Koper je v letošnjem letu pristopila k projektu LAS Istre – Oživimo podeželje, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje. V okviru projekta, v katerem sodelujejo še Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala – Društvo za kolesarsko zagovorništvo, bo na območju Kraškega roba očistila in obnovila pet pohodnih tematskih poti, na območju Mišje peči, Ospa in Črnega Kala pa dodatno uredila 70 plezalnih smeri. Projekt se bo nadaljeval tudi v letu 2022, ko bo med drugim občina obnovila dodatnih pet pohodnih poti in 70 plezalnih smeri. Ob tem bo izpeljala več promocijskih aktivnosti, s katerimi želi javnosti približati različne oblike rekreacije in aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, poskrbela bo tudi za ponatis zemljevida kolesarskih poti po Kraškem robu. Projekt se bo zaključil januarja 2023.

V okviru projekta bo občina vzpostavila še sistem trajnostnega upravljanja širšega območja Kraškega roba, medtem ko bodo občine partnerice projekta izpeljale številne druge aktivnosti. Vrednost projekta znaša 214.873,2 evra, od katerih bo 145.322,8 evrov sredstev evropskega kmetijskega sklada. 

Foto: Jaka Ivančič