Preglej vse novice

Po Kopru odslej s Kurjerco

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Na koprske ulice so danes zapeljala tri manjša vozila na električni pogon, ki bodo prebivalkam in prebivalcem mesta, še zlasti starejšim in gibalno oviranim, olajšala dostop do doma in javnih storitev ter skrajšala razdalje med pomembnejšimi cilji v mestni peš coni.  Kurjerce, kot smo jih poimenovali, bodo po mestu vozile vsak dan med 8. in 18. uro, vožnja z njimi bo za vse uporabnike brezplačna.

»Nakup električnih vozil za prevoz oseb po mestnem jedru je eden prvih ukrepov za dosego dolgoročnega cilja, to je mestno jedro osvoboditi pločevine, parkirne površine pa vrniti ljudem, jim dati vsebino in vlogo, ki so jo pred leti že imele,« je na današnji novinarski konferenci povedal koprski župan Aleš Bržan. Njihov primarni namen je prebivalkam in prebivalcem mestnega jedra Kopra, še posebej starejšim, in gibalno oviranim, olajšati dostop do doma in omogočiti hitrejše premikanje po mestu, uporabljali pa jih bodo tudi občani in obiskovalci, ki k nam prihajajo od drugod. Kot je še dodal, bo občina morala pred umikom avtomobilov iz mesta, zagotoviti dodatne parkirne površine ob robu mestnega središča, na katerih bodo lahko svoja vozila parkirali tako stanovalci kot tudi drugi občani in obiskovalci, ki v mesto prihajajo po opravkih.

Novo pridobitev je pozdravil tudi Bo Erik Stig Karlsson, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija, ki bo v okviru javne službe izvajala prevoze na klic po mestu. »V letu 2018 smo se z vzpostavitvijo prve električne avtobusne linije v Sloveniji, s katero smo povezali Koper in Žusterno, podali na skupno pot zelene mobilnosti, ki jo danes nadgrajujemo z manjšimi električnimi vozili za prevoz potnikov po mestnem jedru,« je ob tem dejal in dodal, da čeprav gre za manjši projekt, ta pa prinaša velike spremembe. Kurjerce so namreč okolju prijazna rešitev, ki bo starejšim in gibalno oviranim olajšala premike po mestu, in to popolnoma brezplačno.

Prevoz prilagojen uporabnikom

Kurjerca nima vnaprej začrtane trase, vozila bo po vseh večjih in lažje prevoznih ulicah v mestnem središču. Vstop in izstop je mogoč kjer koli, uporabniki jo lahko z dvigom roke ustavijo kar med vožnjo oziroma si prevoz zagotovijo s klicem na številko +386 51 488 000.

Občina je v ta namen izdelala tudi posebno zloženko, ki so jo prejela vsa gospodinjstva v starem mestnem jedru, dostopna pa je tudi na spletni strani www.koper.si oziroma https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-koper/kurjerca/. Uporabniki si lahko poleg tega naložijo tudi posebno mobilno aplikacijo MOK Mobi in tako v živo spremljajo, kje se ob določenem času Kurjerce nahajajo.

Mestna občina Koper je nakup treh električnih vozil za prevoz oseb v vrednosti nekaj več kot 220 tisoč evrov, sofinancirala iz različnih virov. Iz naslova Eko Sklada je za ta namen pridobila nekaj več kot 153.000 evrov sredstev Podnebnega sklada, v okviru projekta MULTI-E (Multiple Urban and Long-distance Transport Initiatives – Electric and CNG) pa še približno 53.500 evrov.

Projekt MULTI-E je danes na kratko predstavil direktor Inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije pri družbi Petrol Miha Valentinčič, ki je poudaril, da je želja vodilnega partnerja projekta nadaljevati aktivnosti prehoda na alternativna pogonska goriva v Sloveniji: »Pomembno je, da prehod na nizkoogljično družbo izvedemo čim prej, vendar mora biti način uporabnikom prijazen in dostopen. Za ta namen smo skupaj s partnerji iz štirih držav pridobili 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki so namenjena širitvi infrastrukture za električna vozila in storitvam električne mobilnosti

S Kurjerco naenkrat do šest oseb

Kurjerce so vozila na električni pogon kategorije N1, v katerih je prostora za šest oseb in voznika. Vozila so zaprta ter prilagojena za prevoz starejših in invalidnih oseb, vanje je možno naložiti invalidski oziroma otroški voziček širine do 65 cm. Opremljena so z električnimi drsnimi potniškimi vrati, ki jih odpira voznik iz kabine, kar je zelo pomembno zaradi varnosti potnikov pri vstopu in izstopu.

Največja hitrost vožnje, ki jo vozila dosegajo, je 40 km/h, njihov domet z enim polnjenjem pa vsaj 90 kilometrov. Vsa vozila imajo možnost rekuperacije energije pri zaviranju in vožnji navzdol.

Foto: Tomaž Primožič