Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Poleti sledi druga faza sanacije plazu Krnica

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Druga faza sanacije zemeljskega plazu v Krnici se bo začela še pred poletjem. Mestna občina Koper je pred dnevi objavila javno naročilo za izbiro izvajalca del, rok za prijavo se izteče 20. maja. Naložba bo pod streho do konca novembra. 

Čeprav je Mestna občina Koper že pred leti izpeljala prvo fazo sanacije zemeljskega plazu Krnica, ki je obsegala gradnjo cevovodov, jarkov in meteorne kanalizacije ter ureditev globoke drenaže, še vedno beležimo manjše premike zemljine. Plaz še ni stabiliziran, nevarnost predstavljajo predvsem obilne padavine. Da bi zaustavila plazenje zemlje in zavarovala okoliške objekte, bo Mestna občina Koper skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor izpeljala še drugo fazo sanacije plazu in tako zagotovila boljše pogoje življenja ljudi na tem območju.

Izbrani izvajalec bo v sklopu naložbe poskrbel za gradnjo treh novih pilotnih sten iz armiranega betona, ki bodo varovale stanovanjske objekte ob plazu. Naložba bo sklenjena predvidoma konec novembra. Sicer pa občina že ves čas izvaja monitoring stanja, ki ga bo opravljala tudi po zaključku naložbe. Če ukrepi ne bodo umirili plazenja, bosta občina in ministrstvom pristopila k novim ukrepom.

Javno naročilo je že objavljeno, rok za prijavo je četrtek, 20. maj. Razpisna dokumentacija je dostopna na: https://www.koper.si/public_tender/javno-narocilo-sanacija-zemeljskega-plazu-v-krnici-2-faza/.