Preglej vse novice

V Mali loži razstava ob 100. obletnici marežganskega upora

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je v spomin na protifašistični upor v Marezigah pripravila razstavo, s katero obeležuje dogajanje pred 100 leti. Pričujoča razstava bo v Mali loži pod volti Pretorske palače na ogled do konca maja. To je prvi v vrsti kulturnih dogodkov, s katerimi bo občina obeležila pomemben praznik.

V spomin na marežganski upor, enega prvih protifašističnih uporov v Evropi, ki se je zgodil 15. maja 1921, Mestna občina praznuje svoj občinski praznik.

Dogajanje sega v čas, ko je ozemlje Istre še pripadalo italijanski kraljevini, 15. maja 1921 so razpisali druge parlamentarne volitve v rimsko zbornico. Že predvolilna kampanja je bila nasilna, teror se je še stopnjeval, na dan volitev so gorele Mačkovlje, Osp, osapskemu duhovniku dekanu Malalanu so škvadristi tudi prestrelili nogo, saj jim ni dovolil uničenja volilne skrinjice. Večja skupina fašistov iz Kopra je ustrahovala Marežgane, nanje so streljali in med ljudi vrgli ročno bombo. A kleni domačini so se temu uprli, napadalce so zasuli s kamenjem. Ta dogodek je še danes znan kot marežganski upor.

Letošnje leto je še nekoliko bolj posebno, obeležujemo namreč 100. obletnico, ki jo bo občina obeležila z nizom kulturnih dogodkov. Uvertura v pestro praznično dogajanje predstavlja razstava medijskih poročil in novic o marežganskem uporu, ki bo do konca meseca krasila razstavni prostor Male lože, od 15. maja do 14. junija pa bo v spomin na pretekle dogodke razstavo postavil tudi Pokrajinski muzej Koper.

Ker razmere še vedno ne dopuščajo množičnih prireditev, bo Mestna občina Koper občinske nagrade in priznanja letos podelila virtualno, predvidoma sredi junija pa načrtuje tudi večjo spominsko slovesnost v Marezigah.