Preglej vse novice

Pretorska palača kmalu z lepšo podobo

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Z današnjim dnem se začenja sanacija fasade Pretorske palače, ki je bila nazadnje prenovljena leta 2001. Delavci podjetja Gnom, d. o. o. bodo v okviru del na palači sanirali nesnage in poraščenost z mikroorganizmi ter temeljito očistili kamnite elemente. Dela bodo sklenjena v prvi polovici novembra, ko bo palača zasijala v novi podobi.

Pretorska palača, ki je današnji videz dobila sredi 15. stoletja, je reprezentančna enonadstropna palača s številnimi grbi, napisnimi ploščami, kvadriforo in kamnitim stopniščem na pročelju, s čimer ohranja svoj beneško-gotski značaj.

Mestna občina Koper je za naložbo sprva morala pridobiti kulturnovarstveno soglasje, dela pa je zaupala strokovno usposobljenim izvajalcem. Pod okriljem 11.590 evrov vredne investicije bo podjetje Gnom, d. o. o. sanacijo izvedlo s suho paro, s čimer bo vpliv na ohranjene materiale fasade minimalen.

Med potekom nujno potrebnih vzdrževalnih del bo občasno omejena uporaba dela Titovega trga. Dela bodo zaključena v prvi polovici prihodnjega meseca, ko bo palača, ki obiskovalce mesta vsakič znova očara s svojo elegantno podobo in bogato zgodovino, zasijala v sveži podobi.