Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Prihajajoče praznike izkoristite za aktivnosti v naravi

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Najlepši način za odkrivanje zelenih kotičkov slovenske Istre so nedvomno dolgi sprehodi po poteh, ki peljejo po slikovitih in razgibanih vasicah, od koder se odpirajo čudoviti pogledi na istrsko podeželje in Koprski zaliv. Pohodi in izleti zdaj obljubljajo še prijetnejše doživetje, saj je Mestna občina Koper pod okriljem projekta Oživimo podeželje prenovila mrežo tematskih pešpoti z informativnimi tablami. Te povezujejo območje okoli Kraškega roba, v pomoč pri orientaciji so postavljene tudi rumene markacije.

V projektu LAS Istre Oživimo podeželje, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje, so Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala združili moči in naredili pomemben korak v smeri razvoj trajnostnega rekreacijskega turizma na podeželju širšega območja Kraškega roba. Koprska občina je letos v okviru projekta obnovila pet dotrajanih in poškodovanih tematskih poti, in sicer Po poti dediščine Hrastovelj in okolice, Pot čudovitih razgledov Istre, Pomjanska pot, Po poti oslovega hrbta in Pot narcis. Ob omenjenih poteh je očistila rastlinje, ki je ponekod že prekrivalo sprehajalne steze. Zaradi vremenskih vplivov je zbledelo 19 informativnih tabel vzdolž prenovljenih pešpoti in tistih, ki jih bo še obnovila v nadaljevanju projekta prihodnje leto, zato so jih nadomestili s prenovljenimi.

Obnovljene poti čakajo na pohodnike

Da bi tudi med prazniki del dneva preživeli v naravi, aktivno, predvsem pa v družbi svojih najbližjih, vam predstavljamo prvih pet obnovljenih pohodnih poti, ki vas ne bodo pustile ravnodušne.

Tematska pot Po poti dediščine Hrastovelj in okolice se vije čez 13 kilometrov dolg in razgiban teren Kraškega roba, od koder se odpirata imeniten pogled na notranjost slovenske Istre in Koprski zaliv. Srednje zahtevna pot, ki iz Hrastovelj pelje mimo Podpeči, Brežca, Zazida in Zanigrada, obiskovalce vmes seznani s številnimi zanimivostmi tega območja. Pogled na cerkev sv. Trojice, kjer so na ogled znamenite freske Mrtvaški ples, naznani prihod nazaj v vas.

Neokrnjena narava in spokojnost – za vse, ki se želijo popolnoma odmakniti v drugi svet, je Pot čudovitih razgledov Istre prava izbira. Med potjo obiskovalce pozdravijo Pohlenova in Snojeva galerija, kip Šavrinke, Peterokraki zvonik, cerkev sv. Florjana in cerkev sv. Trojice. Pomjanska pot meri dobrih osem kilometrov, vendar je z nekaj prave motivacije pešpot vseeno dovolj enostavna tudi za družine. Pot krasijo številne istrske hišice, spomenik NOB-ja, vodnjak, cerkev sv. Jurija in cerkev Marijinega rojstva iz 15. stoletja z ostanki fresk in glagolskimi napisi.

Pohodniki se lahko podajo na dobrih sedem kilometrov dolgo tematsko pot Po poti oslovega hrbta. Pot je srednje zahtevna, vendar je ob njej veliko zanimivosti, zato si je zanjo treba vzeti približno dve uri in pol. Pot vodi mimo reke Rokave in obsežnih nasadov oljk in vinskih trt. Ljubitelji neokrnjene narave imajo še en nov razlog za izlet v zaledje slovenske Istre. Območje pri Rakitovcu je odlična destinacija za triurni sprehod, ki ga zmorejo tudi družine in najmlajši izletniki. Domačini so zaradi številnih narcis na prostranih travnikih, ki pozdravljajo obiskovalce, pot poimenovali Pot narcis.