Preglej vse novice

September v znamenju trajnostne mobilnosti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Evropski teden mobilnosti kot najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti spodbuja evropske lokalne skupnosti k uvajanju trajnostnih prometnih ukrepov in vabi njihove prebivalce k uporabi alternativnih oblik prevoza. Tako bo tudi Mestna občina Koper z letošnjo temo Gremo peš! med 16. in 22. septembrom ozaveščala o pomenu varovanja okolja in zdravja ter promovirala trajnostno mobilnost.

 

Letošnje pestro dogajanje v okviru Evropskega tedna mobilnosti se bo v Mestni občini Koper začelo že v soboto, 14. septembra, na Semedelski promenadi, kjer se bo med 9. in 14. uro na stojnicah predstavljalo 20 društev oziroma organizacij, ki delujejo na področju mobilnosti, okolja in zdravja. Prizorišče bo urejeno v skladu z letošnjo temo Gremo peš!, in sicer na način postaj pešbusa, ki je tudi sicer ena od alternativnih oblik prevoza v in iz šole.

Poleg tega bo občina tudi letos ves teden izvajala različne ukrepe trajnostne mobilnosti, katerih namen je izboljšanje pogojev in povečanje varnosti vseh udeležencev v prometu ter prispevati k bolj čistemu in zdravemu okolju. Osrednje dejavnosti bodo tako usmerjene k spodbujanju uporabe alternativnih načinov prevoza, kot so pešačenje, kolesarjenje in uporaba avtobusnega prevoza na poti v mesto, službo in šolo. Najmlajši se bodo lahko v šolo odpravili s Pešbusom, ki predvideva pešačenje v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših, kar nenazadnje pomeni tudi razbremenitev za starše. Podobna akcija, s katero želi občina prispevati k zdravju otrok, bo zaživela tudi v koprskih vrtcih. Aktivni bodo tudi starejši, ki bodo v okviru programa Vsi na kolo za aktivno starost vsakodnevne prevoze z avtomobili zamenjali z okolju bolj prijazno obliko prevoza po opravkih, s tem pa bodo tudi dokazali, da za vožnjo s kolesom ni nikoli prepozno.

18. septembra ob 16. uri vabljeni tudi na predavanje (P)ostanimo mobilni, na kateri bodo predstavniki Zdravstvenega doma Koper, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Agencije za varnost v prometu izpostavili pozitivne učinke alternativnih oblik prevoza na okolje in zdravje, zainteresirani pa bodo po predavanju lahko brezplačno preizkusili električna kolesa.

Pester nabor dejavnosti pripravljajo tudi posamezna lokalna društva, ki v občini delujejo na področju varovanja okolja in zdravja. V okviru letošnjega tedna mobilnosti bodo organizirala več kot 25 brezplačnih dogodkov in dejavnosti.

Tako kot vsako leto bosta tudi letos v času kampanje, med 16. in 22. septembrom, mestni in primestni avtobusni prevoz v Mestni občini Koper brezplačna, vse do 13. oktobra pa bo ob koncih tedna na voljo še brezplačen Kolo Bus, ki omogoča kombiniran prevoz kolesa z avtobusom.

Več o programu si preberite na http://www.etmkoper.si/.