Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Uefa, NZS in Mestna občina Koper skupaj za čistejši zrak

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Krovna evropska nogometna zveza Uefa je v času evropskega prvenstva do 21 let, ki ga gosti tudi Koper, začela kampanjo Čistejši zrak, boljša igra, s katero nagovarja nogometne navdušence po vsem svetu, da s spremembami življenjskih navad prispevajo k izboljšanju kakovosti zraka. Akciji se je pridružila tudi koprska občina, ki je ob tej priložnosti skupaj s predstavniki Uefe ter Nogometne zveze Slovenije na ŠRC Bonifika zasadila 16 novih dreves.

Uefa nadaljuje serijo pobud in akcij za boj proti podnebni krizi in čistejši zrak, ki so jih podprle vodilne organizacije na področju podnebnih ukrepov in zaščite okolja. Ena od postojank je bil tudi Koper, ki ravno te dni gosti tekme evropskega prvenstva do 21 let. Mestna občina Koper se je odzvala povabilu krovne evropske nogometne zveze in slovenske nogometne zveze ter v sklopu kampanje Čistejši zrak, boljša igra skupaj z Javnim podjetjem Marjetica Koper na Bonifiki zasadila 16 novih dreves. Koprski podžupanji Jasni Softić so se med drugim pridružili predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in vodja tekmovanja – Uefa evropskega prvenstva do 21 let Bettina Gressel.

»Če lahko kampanja motivira ljubitelje nogometa k sprejemanju majhnih sprememb, ki izboljšujejo kakovost zraka, bodo posledice v skupni koristi za našo družbo. Dejstvo je, da slaba kakovost zraka ogroža zdravje naše družbe in športa. Nogomet lahko igra pomembno vlogo pri osveščanju o resnični nevarnosti posledic onesnaženosti zraka,« je povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki se je v času prvenstva mudil tudi v Kopru.

Da tako odmeven dogodek, kot je evropsko prvenstvo, predstavlja edinstveno priložnost za pomembno zapuščino in orodje za doseganje množic, se je strinjala tudi koprska podžupanja Jasna Softić: »Odgovornost za varovanje okolja in boj proti podnebnim spremembam sta ključna za vso družbo in ne nazadnje tudi za vse prihajajoče nogometne rodove. Z veseljem smo se pridružili kampanji Uefe Čistejši zrak, boljša igra, v sklopu katere smo zasadili 16 novih dreves. S tem simboličnim dejanjem si želimo spodbuditi vse, ki imajo radi nogomet, da skrbijo za okolje in ravnajo odgovorno.«

Podobnega mnenja je bil tudi predsednik NZS Radenko Mijatović: »S temi simbolnimi ukrepi želimo odgovorno okrepiti svoje delovanje na okoljskem področju in podpreti zelene iniciative, ki so povezane tudi s širšo nogometno skupnostjo.«

Uefa se je ob podpori nogometnih zvez Slovenije in Madžarske sicer že pred prvenstvom zavezala k investicijam, povezanim s sajenjem dreves, z javno souporabo koles in nagovarjanjem k uporabi koles med prvenstvom.