Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

S popolnim zaprtjem države v veljavo strožji ukrepi

Kategorija: Splošno, COVID-19
Datum objave:

Zaradi vnovičnega naraščanja števila okužb in hospitalizacij je Vlada RS z jutrišnjim dnem uvedla enajstdnevno popolno zaprtje države. Do vključno 11. aprila bo tako znova v veljavi prepoved zbiranja in gibanja izven statistične regije, pouk bo potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti. Vozni red javnega potniškega prometa bo omejen, maske bodo obvezne tudi na prostem. Določene ukrepe je sprejela tudi Mestna občina Koper, ki bo med drugim zagotavljala nujno varstvo predšolskih otrok in učencev prve triade.

Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom bo Vlada RS z jutrišnjim dnem, 1. aprila, znova zaprla vrtce in šole. Pouk bo potekal na daljavo, vrtci bodo zagotavljali le nujno varstvo. Mestna občina Koper bo v času zaprtja v Vrtcu Koper (enoti Ribica in Kekec), Vrtcu Semedela (enota Markovec), vrtcu Giardino d’infanzia Delfino Blu (enota Capodistria) in vseh vrtcih ob osnovnih šolah organizirala nujno varstvo za predšolske otroke, v vseh šolah pa varstvo za učence prve triade.

Do varstva bodo upravičeni otroci, katerih oba oziroma eden od staršev (v enostarševski družini) je zaposlen v sektorjih kritične infrastrukture, vzgojno-izobraževalnih zavodih, zavodih s področja socialne varnosti, v vojski, policiji ali poklicnih gasilskih enotah. V času zaprtja vrtcev bodo starši otrok, ki vrtca ne bodo obiskovali, plačila oproščeni.

Vozni red javnega potniškega prometa bo znova omejen

Od 1. do vključno 11. aprila bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po spremenjenem, počitniškem voznem redu. Mestna občina Koper občanke in občane obvešča, naj pred odhodom od doma preverijo vozne rede na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa, ki so dostopni na https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-koper/vozni-red-in-ceniki/.

Kurjerca bo tudi v tem času vozila po običajnem urniku, vendar se bo lahko z njo naenkrat peljala samo ena oseba oziroma dve, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, namenjena pa bo prevozom do zdravstvenega doma, lekarne in trgovin v starem mestnem jedru.

Javne sanitarije in igrišča ostajajo odprti

Občina bo začasno zaprla javne sanitarije v Centru športov na mivki, medtem ko ostajajo sanitarije v Športno rekreacijskem centru Bonifika, pri stadionu Bonifika, na obalni cesti, na mestnem kopališču in kopališču Žusterna ter na tržnici še naprej odprte. Obratovale bodo po običajnem urniku, Marjetica Koper in Javni zavod za šport MOK bosta poskrbela za redno čiščenje in razkuževanje prostorov.

Odprta ostajajo tudi otroška igrišča, z izjemo igrišč v ŠRC Bonifika in Centru športov na mivki, vendar koprska občina staršem svetuje, da se uporabi igral do nadaljnjega izogibajo, saj je preventiva za zdaj še vedno edini in najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe.

Omejen režim uporabe športnih objektov

Na podlagi na novo sprejetih vladnih omejitev bodo od jutri povsem zaprti Olimpijski bazen Koper, Arena Bonifika, Športni park Dekani, igrišča za odbojko na mivki v Centru športov na mivki, Center vodnih športov, Skate park, nogometna igrišča v ŠRC Bonifika ter drugi športni in šolski objekti v občini.

Kljub omejitvam je na odprtih javnih športnih površinah, med drugim tudi v ŠRC Bonifika, še naprej dovoljeno izvajati športno-gibalno dejavnost, a le za člane istega gospodinjstva.

Od 1. do vključno 11. aprila bo postajališče za avtodome zaprto, v tem času bodo zaprti tudi galerije, muzeji, knjižnice in arhivi.

Občinska uprava s strankami posluje v omejenem obsegu

 Mestna občina Koper je od 1. do vključno 9. aprila omejila poslovanje občinske uprave. Uradne ure za osebni sprejem strank so odpovedane, prav tako ne deluje Glavna pisarna Mestne občine Koper.

MOK je vse informacije o nujnih telefonskih številkah za pomoč občankam in občanom, ukrepih in storitvah, ki jih ponuja v času razglašene epidemije, združila na posebnem zavihku uradne občinske spletne strani https://www.koper.si/obcina/izredno-obvescanje/.