Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V koprske šolske klopi bo prvič sedlo 530 otrok

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Poletje se izteka, z njimi pa tudi dolge in brezskrbne šolske počitnice. Bliža se prvi šolski dan, ko bodo naše ceste polne mladih šolarjev in šolark, zato bo zagotavljanje varnosti najmlajših v prvih šolskih dneh ena izmed najpomembnejših nalog policistov in občinskih redarjev.

 

V šolskem letu 2019/2020 bo v klopi enajstih osnovnih šol na območju Mestne občine Koper sedlo 530 prvošolcev. To je sicer 30 otrok manj kot lani, čeprav podatki za daljše časovno obdobje kažejo na rast. Skupno število osnovnošolcev je 4.754, kar je 97 več kot v prejšnjem šolskem letu, medtem ko so koprske osnovne šole od šolskega leta 2013/2014 do 2019/2020 skupaj zabeležile povprečno 545 prvošolcev.

Ob prvem šolskem dnevu se na pločnike, ulice in šolske poti vračajo otroci, ki sodijo v najbolj ranljivo skupino udeležencev v cestnem prometu, zato bo letos znova poskrbljeno za varnost vseh otrok na šolskih poteh. Občinski redarji bodo skupaj s policijo in prostovoljci v okviru akcije Varna pot v šolo prvih štirinajst dni v septembru izvajali poostren nadzor prometa, in sicer v času prihoda in odhoda učencev v šolo, predvsem na nevarnejših točah, kot so prehod za pešce pri Osnovi šoli Koper, na Pristaniški ulici v Kopru, na krožišču OŠ Antona Ukmarja na Markovcu in v okolici šole Dušana Bordona. Za varnost šolarjev bo poskrbljeno tudi na podeželju, kjer se bodo projektu priključila številna društva upokojencev in prostovoljni gasilci, ki bodo skrbeli, da bodo prvi šolski dnevi za mlade šolarje in njihove starše brezskrbni.

Mestna občina Koper je letošnje poletne počitnice izkoristila za pripravo na naložbe, ki bodo v prihajajočem šolskem letu zagotovile boljše pogoje za šolanje. Na Osnovni šoli Ivana Babiča – Jagra v Marezigah, kjer se zaradi večanja števila učencev spopadajo s prostorsko stisko, bo občina s septembrom z dozidavo prizidka zagotovila dodatne učne prostore, sanitarije, knjižnico, multimedijo in večjo jedilnico. V prihodnjem letu občina načrtuje dograditev OŠ Dušana Bordona v Semedeli, v pripravi pa je tudi celovita rešitev prostorske problematike na OŠ Škofije.